Vystěhování Romů ze Vsetína musí znovu projednat krajský soud

Olomouc – Vystěhování Romů ze Vsetína bude muset znovu řešit ostravský krajský soud. Romové tvrdí, že byli z města deportováni násilím, nemohli si prý vybrat místo, kam se přestěhují a nemovitosti, ve kterých skončili, prý byly k bydlení zcela nevyhovující. Proto žádají po vsetínské radnici omluvu a odškodné. Krajský soud v Ostravě už jednou žalobu zamítl, Vrchní soud v Olomouci mu ale dnes případ vrátil k novému projednání.

Romové také kritizují, že byli v souvislosti s koupí domků prostřednictvím zaměstnanců městského úřadu donuceni podepsat listiny, které neměli možnost si ani přečíst. Současně poukazují na některé údajně zavádějící výroky tehdejšího lidoveckého starosty Vsetína Jiřího Čunka i dalších představitelů radnice. 

Žalobu podalo 22 dospělých, kteří zastupují ještě dalších 30 dětí, z nich dvě se narodily až po přestěhování. Pro každého žádají 100 tisíc korun jako náhradu nemajetkové újmy a písemnou omluvu. Ta by měla být zveřejněna v Lidových novinách, Mladé frontě Dnes, Právu, časopisech Reflex, Respekt a Týden, ve třech romských médiích a na internetových stránkách města Vsetína. 

Reportáž Martiny Vysloužilové a Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

Vrchní soud vyhověl námitce, že krajský soud nemohl situaci správně posoudit, když neprovedl podstatnou část jejich důkazních návrhů. Romové ale budou muset žalobu přepracovat, protože jsou některé body podle předsedy senátu vrchního soudu Vojtěcha Brhela nevykonatelné. Krajský soud bude muset posoudit, za co konkrétně by se město mělo omlouvat.

Vsetín prý Romy záměrně stěhoval mimo Zlínský kraj 

Dnešního jednání se zúčastnila asi desítka vystěhovaných Romů, verdikt pak ocenili potleskem. Jejich právní zástupkyně Zdeňka Poláková byla s výsledkem spokojená, přestože soudu navrhovala i to, aby v případu rozhodl sám. Připustila, že prokazovat, že byly Čunkovy výroky zavádějící, je problematické. „Nicméně se domnívám, že je podstatné, aby též zaznělo, že i takové takzvaně neutrální výroky mohou poškozovat žalobce, respektive další občany, a šíření xenofobních nálad je z toho zřejmé,“ vysvětlovala Poláková.   

Ta dnes také soudu předložila nový důkazní návrh. Město podle něj realitní společnosti zadalo, aby nemovitosti pro vystěhovávané rodiny hledala záměrně mimo Zlínský kraj. Vsetínská radnice přestěhovala asi pět desítek Romů na podzim 2006 do domku na Prostějovsku a Jesenicku.

Vydáno pod