Na opravu orlickoústeckého nádraží přispěje ministerstvo kultury

Ústí nad Orlicí – Dlouhý spor o budoucnost nádražní budovy v Ústí nad Orlicí spěje ke konci. Chátrající budova, která měla být podle původního plánu Správy železniční dopravní cesty stržena, se dočká opravy, se kterou pomůže i ministerstvo kultury, slíbil jeho šéf Jiří Besser. Úřad už přispěl k záchraně budovy z roku 1874, na žádost občanského sdružení Nádraží nedáme! ji prohlásil za kulturní památku.

Orlickoústecké nádraží by chtělo ministerstvo dopravy opravit s pomocí evropských fondů, peněz Správy železniční dopravní cesty a financí z havarijního programu ministerstva kultury. „Naše podpora může být okamžitá, může být z havarijního programu. Můžeme začít už v roce 2011,“ poznamenal ministr Besser. Se svým kolegou z resortu dopravy Vítem Bártou se dohodl na vzniku meziresortní komise se zástupci všech zainteresovaných skupin, která by měla sloužit k jejich lepší vzájemné domluvě.

„Díky penězům ministerstva kultury a zdravému rozumu ministerstva dopravy tato krásná stavba zůstane zachovaná,“ řekl ministr dopravy Bárta. Upozornil ovšem, že přímo jeho resort na uchování stavby nedá „ani korunu“.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

„Pan ministr Bárta naznačil, že je nutné, aby ve svém rozpočtu ČD peníze nalezly. Já nepředpokládám, že by se ČD vzepřely zájmu pana ministra, respektive ministerstva dopravy,“ řekl Martin Kadrman z občanského sdružení Nádraží nedáme!

Překvapení však neskrývá radnice v Ústí nad Orlicí. Ta prosazovala výstavbu nového nádraží na takzvané kerhartické straně. Samotná oprava budovy je ale podle starosty Richarda Peška (ODS) málo, je to jen část řešení. Bojovali o fungující záchody, čekárnu a restauraci. Potřeba bude i parkoviště a lepší přístupové cesty.

Historická nádražní budova v Ústí nad Orlicí měla ustoupit modernizaci železničního koridoru. Proti demolici se v internetové petici už postavilo přes 18 tisíc lidí. Ministerstvo kultury stavbu v květnu prohlásilo za kulturní památku. Správa železniční dopravní cesty nedávno oznámila, že počítá s tím, že stará nádražní budova bude i po rekonstrukci nádraží sloužit k odbavování cestujících.