Lokomotiva narazila v Žilině do rychlíku, tři lidé jsou zraněni

Žilina (Slovensko) – Rychlík Skalica ujel dnes ze své trasy z Žiliny do Krakova jenom několik metrů. Při odjezdu z výchozí stanice do elektrické jednotky polského dopravce PKP IC narazila lokomotiva. Posunující stroj vykolejil stejně jako tři vozy elektrické soupravy. Při nehodě utrpěli zranění tři lidé. Uzavřeny byly po nehodě trati z Žiliny na Čadcu a Ostravu i na Púchov a Bratislavu, respektive Vsetín. Tratě už jsou průjezdné, vlaky ze Žiliny ale jezdí s velkým zpožděním.

„Lehce se zranila vlakvedoucí a průvodčí, záchranná služba odvezla jednu cestující,“ upřesnil mluvčí Železniční společnosti Slovensko Miloš Čikovský. Ve vlaku cestovalo asi 200 lidí.

Nehoda a následná uzavírka výrazně postihly vlaky, které jezdí z Česka na střední nebo východní Slovensko. Spoj Košičan z Prahy do Košic nabral tříhodinové zpoždění, o půl hodiny menší ztrátu oproti jízdnímu řádu má vlak Detvan z Prahy do Zvolenu. Téměř dvě hodiny zpožděn odjel z Žiliny večerní expres do Prahy. Velké zpoždění nabraly také vnitrostátní slovenské rychlíky na nejdůležitější trase Bratislava – Žilina – Košice.

Podobná nehoda se letos v Žilině už stala. V únoru utrpěli zranění při srážce vlaků tři cestující a strojvedoucí lokomotivy, druhý strojvedoucí skončil s šokem v nemocnici.