Policejní passaty se opět rozjedou, dostanou 9 milionů na benzín

Praha – Resorty vnitra a dopravy uvolní 9 milionů korun na pořízení zásob benzinu do policejních passatů. Ty mají být zdatným protivníkem v boji proti pirátům tuzemských silnic. V poslední době se však výjezdy celkem 16 vozů omezily právě kvůli nedostatku peněz. Hlavním zdrojem financí bude rozpočet z oddělení prevence (BESIP), které funguje v rámci ministerstva dopravy. Definitivní dohodu dnes podepsali ministři Vít Bárta a Radek John.

Upravené vozy modelu Volkswagen Passat R36 začali strážci zákona využívat na začátku roku 2009. Šestnáctka aut tehdy putovala do jednotlivých krajů v závislosti na míře dopravního vytížení i počtu dálnic. Na provoz policejních „jestřábů“ však postupně docházely prostředky. Podle ministrů nyní přichází změna – podle výše finančního příspěvku minimálně do konce příštího roku. „Ať se piráti netěší. Vozy dostaly přidáno spoustu benzinu, aby počet mrtvých na silnicích nestoupal,“ komentoval John.

Zatímco loni jezdilo 1 auto zhruba pět hodin denně, letos pouze necelé čtyři hodiny. K obrácení trendu tak má přispět dnešní dohoda. Ministr dopravy tvrdí, že peníze uvolní z rezerv a rozpočtu na propagační předměty BESIPu. Podle informací ČT však potřebné miliony půjdou ze seškrtané kampaně Nemyslíš, zaplatíš.

Reportáž Edity Horákové (zdroj: ČT24)

„Než nakupovat propisovací tužky s nápisem BESIP, je mnohem lepší tyto peníze vzít a dát je tam, kde opravdu chybějí,“ uvedl Bárta. Přidáním peněz „jestřábům“ by se měl částečně řešit i problém s nedostatkem benzinu v normálních policejních autech. Policie dostane slíbených 9 milionů během několika týdnů. Passaty by se ale na českých silnicích měly ve větší míře začít objevovat už teď.

Passat
Zdroj: TS Brno/TS-Brno