Rošády v čele kandidátek: TOP 09 škrtá v Praze, VV v Hradci

Praha - Jen dva dny před volbami se některé politické strany rozhodly k radikálnímu kroku - vyškrtnutí jmen z kandidátek. TOP 09 stáhla z druhého místa své kandidátky do zastupitelstva Prahy 1 Karla Koželuha, a to kvůli „problematickému působení“ na radnici Prahy 1. Zmocněnec Věcí veřejných zase odvolal z kandidátky strany pro komunální volby ve stotisícovém Hradci Králové dvojku kandidátky, advokáta Petra Stejskala.

Koželuh podle mluvčího TOP 09 Jana Jakoba jednal v minulosti na pozici místostarosty tak, že to nebylo slučitelné s tím, aby za TOP 09 kandidoval: „Nechceme nabízet shnilá jablka, to raději nebudeme nabízet nic.“ Strana prý teď shání další informace a zváží další postup. Koželuh na vyškrtnutí reagoval, že pokud jde o minulost, má čisté svědomí. Nikdo mu prý také oficiálně nic nesdělil, stažení z kandidátky mu prý ale potvrdil šéf pražské TOP 09 František Laudát. „Jsem z toho značně rozčarován,“ dodal.

Koželuh se domnívá, že za jeho odvoláním může být uvolňování pozic pro případnou povolební koalici mezi TOP 09 a ODS vedenou současným starostou Filipem Dvořákem (ODS). Koželuh měl v minulosti s Dvořákem spory. „Snad tato situace nevyústí v takovouto koalici,“ dodal Koželuh. Zároveň vyzval voliče, aby u voleb volili známé kandidáty napříč politickými stranami.

Reportáž Jana Osúcha (zdroj: ČT24)

VV odvolaly dvojku v Hradci

Věci veřejné také vyškrtly dvojku kandidátky, avšak v Hradci Králové. Zmocněnec strany Jan Hrdina z pozice odvolal advokáta Petra Stejskala, prý na jeho vlastní žádost zdůvodněnou osobními důvody. Stejskal to však rezolutně popřel: „O nic jsem nežádal. Hrdinův krok je nepřijatelný. Není to dobrý signál voličům.“ Motivací pro jeho odvolání prý mohlo být jeho údajné propojení s ODS, které sám popírá. Na protest proti Stejskalovu odvolání ze sedmatřicetičlenné kandidátky odstoupili dva kandidáti z 25. a 28. místa - Tomáš Klinský a Michal Šubrt.

Hrdina věří, že odvolání a rezignace kandidátů stranu ve volbách v krajském městě zásadním způsobem nepoškodí. VV si v Hradci Králové podle něj stále dělají ambici na zisk 12 až 14 procent hlasů. V letošních parlamentních volbách VV v Hradci získaly deset procent hlasů.

Karel Koželuh
Zdroj: ČT24