Reportéři ČT: Vysílač na Ještědu chátrá, na opravu nejsou peníze

Liberec - Česká stavba století - vysílač na Ještědu – od slavného architekta Karla Hubáčka chátrá. Liberecký kraj nemá na odkup peníze, natož na jeho rekonstrukci. Při dalším chátrání však hrozí této české stavbě století i uzavření. Díky odkupu by se unikátní architektonická památka z roku 1973, za kterou architekt Karel Hubáček dostal prestižní mezinárodní ocenění Perretovu cenu, po dlouhých letech mohla dostat ze soukromých rukou. V roce 2000 koupily Ještěd České radiokomunikace za 80 milionů korun od konkurzního správce společnosti Jizera. Současný majitel již dříve deklaroval, že má zájem provozovat vysílač, a to i pro digitální vysílání. Hotel a restaurace jej však nezajímají.

Vysílač na Ještědu je oceňovaná a uznávaná stavba. Za její soulad s krajinou dostal Karel Hubáček v roce 1969 od Mezinárodní unie architektů Perretovu cenu. Před deseti lety byl Ještěd vyhlášen Českou stavbou století a už pět let je národní kulturní památkou. Avšak bez ohledu na všechna ocenění je nyní ve vážném ohrožení. „Každý chalupář, když sem přijede a ten dům si obejde, tak pochopitelně zjistí stovky míst na povrchu, které jasně mluví o tom, že je zapotřebí rychle velký zásah,“ konstatuje Jiří Suchomel, proděkan Fakulty architektury Technické univerzity Liberec.

Chátrající Ještěd potřebuje velkou rekonstrukci, na kterou současný vlastník - České radiokomunikace - nemá peníze. Jako soukromá společnost nemají ani nárok na dotace například z fondů Evropské unie, ze kterých se platí opravy kulturních památek. „Zkontaktovali jsme se s městem Liberec a Libereckým krajem, abychom se společně pokusili vymyslet nějaké řešení, jak o Ještěd dále pečovat,“ říká mluvčí Českých radiokomunikací Marie Fianová.

Chátrající památka vysílač Ještěd (zdroj: ČT24)

Na plánované postupy dnes už kraj nemá peníze

Když se schylovalo k domluvě, jednání přerušily krajské volby, kdy se v roce 2008 obměnilo vedení Libereckého kraje. Podle slov bývalého hejtmana Petra Skokana se kraj neodvažoval těsně před volbami utratit osmdesát milionů a koupit takovouto nemovitost a zavázat kraj k věcem příštím.

Po krajských volbách se moci v Libereckém kraji ujala sociální demokracie. Peníze, určené na koupi horského hotelu Ještěd, si půjčila na opravy silnic 2. a 3. třídy a deklarovala, že budou následně vráceny, tak jak to bylo i v jiných projektech, což se už nikdy nestalo. Podle krajského hejtmana Stanislava Eichlera z ČSSD se prostředky dále rozdělovaly, a to na rozpočtové díry v sociálních službách. Například na zdravotních poplatcích už ČSSD lidem v regionu rozdala přes 38 milionů korun, to je téměř polovina ceny Ještědu.

Pro ještědský komplex je charakteristických několik unikátních věcí

Všechny součásti stavby, počínaje exteriérem až do nejmenšího detailu v interiéru, byly řešeny v rámci jednoho konceptu a nic nebylo ponecháno náhodě. Na míru bylo pro Ještěd navržené dokonce i nádobí do tamní restaurace.

Na Ještědu je také unikátní 600 kilogramů těžké kyvadlo, které tlumí kmitání ve větru. Nenápadný tlumič je pro Ještěd velmi důležitý. I malá výchylka špičky vysílače totiž dokáže ovlivnit pokrytí vysílaným signálem. V době stavby vysílače to bylo unikátní řešení, které společně se statikem Zdeňkem Patrmanem připravil Ondřej Fischer.

Jiří Suchomel, proděkan Fakulty architektury, Technická univerzita Liberec

„Pokud se o Ještěd nezačneme starat, tak přijdeme nejenom o svědka doby, nejenom o skvělé architektonické dílo, ale o jedinečný důkaz toho, čeho lidský duch, když je vedený jasným cílem, jasným záměrem, dokáže dosáhnout.“

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24