Kvůli chybě v zákoně přišlo 42 tisíc matek o část mateřské

Praha - Stát letos zkrátil 42 tisíc matek o mateřskou. Kdo na ni nastoupil letos do konce května, přišel v průměru o 1 800 korun, a to kvůli chybě v zákoně, na jehož základě se mateřská od června znovu začala vyplácet ve výši 70 procent vyměřovacího základu mzdy místo předchozích 60 procent. Všem matkám byl následně doplacen rozdíl mezi nižší a vyšší dávkou za předešlé měsíce. Částka za červen ale v doplatcích chybí. Státu díky tomu zůstalo zhruba 72 milionů korun. Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) zvažoval předložit návrh na doplacení rozdílu, ale pak to neudělal kvůli rozpočtovému deficitu i administrativním nákladům spojeným s další zpětnou výplatou. Informaci přinesl deník Mf Dnes.

Hlavní nedostatek byl v přechodném ustanovení k novele zákona o nemocenské. Zvýšená mateřská se podle novely měla začít „novým“ matkám, které nastoupily na mateřskou dovolenou v červnu a později, vyplácet od června. Matkám, které na ni nastoupily dříve, se mělo doplatit prvních pět měsíců roku. Nikdo si přitom nevšiml, že podle zákona se přecházejícím matkám ještě v červnu má vyplatit snížená mateřská. S kompenzací za tento měsíc ale už nikdo nepočítal.

Chybu v zákoně udělali bývalí lidovečtí poslanci

Chybějící částka se pohybuje od několika korun do 5 500 korun. Výše se odvíjí od toho, jestli mateřská skončila hned na začátku měsíce, nebo na konci. Pokud například matka měla 8 000 korun hrubého, za celý červen přijde o 1 260 korun. Maximální doplatek náleží matkám, které před mateřskou braly přes 72 tisíc korun hrubého nebo podnikaly a platily si maximální nemocenské pojištění.

Chybu v zákoně udělali podle novin bývalí lidovečtí poslanci Michaela Šojdrová, Ludvík Hovorka a Jiří Carbol v předvolební snaze ochránit matky před šetřením. Kabinet loni prosadil v rámci úsporných opatření snížení mateřské v průměru o 20 procent, ČSSD a lidovci se to snažili zvrátit.

Michaela Šojdrová - předsedkyně správní rady Univerzity Tomáše Bati
Zdroj: ČT24