V Moravskoslezském kraji ruší signál regulace kvůli ovzduší

Ostrava - Meteorologové dnes od 16:00 zruší signál regulace vyhlášený kvůli smogové situaci a špatným rozptylovým podmínkám v Moravskoslezském kraji. Při tomto signálu firmy s platným regulačním řádem musí dodržovat ekologická opatření uvedená v tomto dokumentu. Signál upozornění, který varuje před možným vznikem smogové situace, však i nadále zůstává v platnosti. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Průměrné denní koncentrace polétavého prachu v ovzduší v Moravskoslezském kraji od ranního měření vzrostly, nejsou však už tak vysoké jako v uplynulých dnech. Situace se odpoledne s jedinou výjimkou zhoršila na všech měřicích stanicích v regionu, kterých nyní měří celkem 15. S výrazně znečištěným ovzduším se obyvatelé regionu musejí potýkat už od minulého týdne. Signál regulace byl vyhlášen v úterý odpoledne.

Nejvyšší hodnoty naměřeny v Havířově

Denní limit pro polétavý prach se nyní v kraji pohybuje od 65 do 117 mikrogramů na metr krychlový. Nejnižší hodnotu zaznamenala měřicí stanice v Opavě, nejvyšší pak v Havířově na Karvinsku. Lidem s chronickými dýchacími potížemi, srdečním onemocněním, starším lidem a malým dětem se při překročení imisního limitu 100 mikrogramů na metr krychlový doporučuje omezit venku zvýšenou fyzickou zátěž.

Ovzduší v Moravskoslezském kraji patří dlouhodobě k nejhorším v zemi. Obyvatelstvo je tam vystaveno zvýšené koncentraci znečišťujících látek, které mohou nepříznivě působit na zdraví.