Vypnout osvětlení dálničních nájezdů je podle odborníků nebezpečné

Praha - Zhasnout lampy na dálničních nájezdech a kříženích je podle odborníka na autonehody Aleše Vémoly velmi nebezpečné a nesmyslné opatření. Obává se, že povede k nárůstu nehod při vyšších rychlostech. Média už v polovině září informovala, že jedním z úsporných opatření ministerstva dopravy je zhasnutí světel na některých dálničních nájezdech. Policie to označila za hazard.

„Když jsem to slyšel. Tak jsem se zděsil. Nahání mi to husí kůži,“ prohlásil Vémola z Ústavu soudního inženýrství Vysokého učení technického v Brně. V Praze se účastnil mezinárodní konference o dopravních nehodách.

Problémem je podle něj to, že řidiči se bez osvětlení špatně orientují. Ministerstvo podle televize Prima uvedlo, že zhasnutí světel je testovací pokus. Pokud se neosvědčí, lampy se znovu rozsvítí. Podle policistů se opatřením Česko v dopravě vrací o několik desítek let zpět.

Účastníci konference hovořili o nehodách, které se stávají na neosvětlených úsecích. Zaměřili se i na to, jak vidí řidiči za tmy chodce, kteří jdou v noci po silnici. Studie podle Vémoly ukázala, že použije-li chodec za tmy i méně kvalitní bezpečnostní vestu, prodlouží se při zapnutých tlumených světlech auta vzdálenost potřebná k jeho rozpoznání z 50 metrů i na více než 100 metrů.

V Česku bylo v roce 2009 podle policie při střetu s autem mimo obec usmrceno 47 chodců, z toho 37 v noční době, tedy většina, doplnil Vémola.