Vzhůru k urnám - supervolební rok končí

Praha - Rok 2010 se do historie české politiky bezesporu zapíše jako rok velkých změn. Už v květnových volbách do Poslanecké sněmovny voliči doslova přepsali kandidátky. Politikům vzkázali, že se musí změnit. Supervolební rok nám ale nadělil i podzimní neméně důležité volby - komunální a senátní. Dnes a zítra tak již podruhé dostáváme šanci říct politikům nakolik jim důvěřujeme. Z jarních voleb vzešla středopravicová vláda pod vedením druhé nejsilnější strany ve sněmovně. Nyní můžeme ovlivnit složení jedné třetiny horní komory a určit, kdo povede obecní a městská zastupitelstva včetně pražského magistrátu. Výsledek voleb naznačí, nejen to, jak budou příští čtyři roky vypadat jednotlivé radnice, ale napoví také to, jak bude dál fungovat vláda a zda ČSSD posílí svoji opoziční roli.

Pro politické strany budou tyto volby velice důležité. Připomeňme, že ty poslední, do Poslanecké sněmovny, doslova přepsaly českou politickou mapu. To se může opakovat i nyní, neboť dnes již neplatí, že vysoká a komunální politika jsou dvě rozdílná hřiště. Složitá povolební vyjednávání na radnicích se totiž mohou přenést i do vlády a pak už bude jen otázkou času, kdy se objeví další třenice mezi lídry vládní koalice. Premiér Petr Nečas se tomu však brání: „Je výrazem politické elementární odpovědnosti klíčových představitelů vládních stran, aby se to nijak neprojevilo.“

Boj o Prahu - tradiční bašta ODS možná změní barvu

Hlavním místem bojů pro pravici je Praha, která vždy bývala baštou občanských demokratů. Nyní však vůbec není jisté, zda v hlavním městě nebude hrát prim právě TOP 09. Podle Erika Taberyho právě výsledek voleb v Praze může naznačit, jak se bude vyvíjet celostátní politika. Praha je totiž symbolická. ODS tady měla primátora posledních devatenáct let a minule neuvěřitelných 55 procent. Občanští demokraté se tak dlouho cítili téměř nedotknutelní. Jenže to se v poslední době za přispění kauz, jako byla Opencard či působení starosty Prahy 5 Milana Jančíka, mění a výsledek podobný tomu před čtyřmi lety by nyní nepředpokládal ani největší optimista.

A toto uvolněné místo by ráda zaplnila nejen nově vzniklá TOP 09. Strany také pochopily, že se starými tvářeni, které se v komunální politice pohybují léta, u voličů už neuspějí. TOP 09 přišla s překvapivým kandidátem exguvernérem Zdeňkem Tůmou, a ani ODS nechtěla zůstat pozadu a do čela postavila lékaře Bohuslava Svobodu.

ČSSD útočí na Senát - potřebuje většinu, stačí získat 12 křesel

Právě výsledek senátních voleb budou s napětím očekávat ve všech volebních štábech. Zatímco občanští demokraté se pokusí obhájit 18 křesel, sociální demokraté mohou jen získat. Neobhajují totiž žádné křeslo a silný volební výsledek - jako například ten z roku 2008, kdy získali 23 mandátů - by jim mohl zajistit většinu v horní komoře. Naopak ODS si potřebuje napravit pověst z posledních senátních voleb v roce 2008, kdy získala pouhé tři mandáty.

A ODS to nebude mít jednoduché. Od té doby, co na politické scéně soupeří o pravicové hlasy zejména s TOP 09, se potýká s odlivem voličské přízně. Zatímco ve sněmovních volbách - jak se v květnu ukázalo - může být vítězem i ten, kdo skončí druhý, neboť záleží na rozložení sil u potenciálních koaličních partnerů, u Senátu je tomu jinak. V tomto případě se totiž volební model mnohem více blíží pravidlu „kdo s koho“.

ČSSD k většině v horní komoře chybí 12 křesel. Pokud by se jim podařilo oněch 12 křesel skutečně obsadit, získali by tak možnost výrazně ovlivnit, co se v české politice v následujících letech bude dít. Podle politologa Petra Justa je výsledek jednotlivých stran při volbách do jedné třetiny Senátu důležitý například i pro budoucí volbu prezidenta.

Erik Tabery

„Tyhle senátní a komunální volby jsou nejdůležitější od roku 1989, myslím, že tady po těch dvaceti letech je cítit chuť po nějaké změně.“


Každá ze stran tedy hraje o hodně. Úspěch nebo neúspěch každé z nich bude znamenat hodně pro vývoje země v následujících čtyřech letech. A ať už letošní volby dopadnou jakkoli, pro Česko by měly ve výsledku znamenat velký posun. Všechny strany totiž slibují, že definitivně skoncují s korupcí. Teď už zbývá jen tento slib dodržet.

Kdy a jak se hlasuje

Dnes od 14:00 do 22:00 a v sobotu od 8:00 do 14:00.

Do Senátu se volí většinovým systémem, vítěz musí v prvním kole získat více než 50 procent hlasů z volebního obvodu, jinak se o týden později jde k urnám znovu v kole druhém, kam postupují dva nejúspěšnější. Do zastupitelstev se volí podobně jako do sněmovny, nicméně existuje zde řada odlišností.

  1. Za prvé lze zakřížkovat jednu stranu, kterou chce mít volič na radnici, čímž dáváte hlas pouze jejím kandidátům v daném pořadí a v počtu členů voleného zastupitelstva.
  2. Za druhé zakřížkujete kandidáty napříč politickými stranami. Avšak je potřeba dávat pozor na počet možných křížků - kolik kandidátů je možné vybrat, je uvedeno v záhlaví hlasovacího lístku. Tak si vlastně tvoříte zastupitelstvo podle svých představ.
  3. Do třetice je možná i kombinace obou postupů. Křížkem je možné označit jednu volební stranu a dále v rámečku před jmény kandidátů v libovolných samostatných sloupcích ostatních volebních stran. V takovém případě je dán hlas jednotlivě označeným kandidátům. Z označené volební strany připadne hlas podle pořadí na hlasovacím lístku pouze tolika kandidátům, kolik zbývá do počtu v záhlaví volebního lístku.

Kroužkovací revoluce podobné té na jaře nehrozí

Právě kroužkování kandidátů v komunálních volbách je podle politologa Tomáše Lebedy vůbec nejhorší systém v Česku. Je potřeba si totiž uvědomit, že i když voliči dávají hlasy jednotlivým kandidátům, tak v podstatě volí strany, za které tito kandidáti kandidují, a zvoleným osobnostem dávají jen preferenční hlasy. Při volbách do Poslanecké sněmovny stačí kandidátovi pět procent preferenčních hlasů na to, aby se ze svého místa na kandidátce pohnul nahoru. U komunálních voleb je tomu jinak. Aby byl preferenční hlas připsán právě volenému jménu, musí totiž takový kandidát v komunálních volbách nasbírat o deset procent více hlasů, než je průměr hlasů na kandidáta na volebním seznamu strany.

  • Miroslav Kalousek a Petr Nečas autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1784/178375.jpg
  • Účastníci diskuze o pražské dopravě autor: René Volfík, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1976/197540.jpg