Letoun Lockheed dosáhl slávy ve světě, teď se vrátí zpět

Praha – Do České republiky se po dlouhé době vrátí legendární letoun Lockheed Electra L-10A ze třicátých let. Jedná se o jediný letuschopný model ze šestice dosud dochovaných exemplářů. Pozoruhodná je však především jeho historie. S osudem vzácného exempláře jsou spojena světová jména letectví, štěstí na pozadí válečných let i škála různorodých vlastníků. Ze Spojených států ho po letech přemlouvání jeho majitele získal soukromý investor.

Letoun Lockheed Electra byl původně vyroben pro slavnou americkou pilotku Amelii Earhartovou. Průkopnice letectví ho však nikdy nepoužila, i když později se stejným typem letadla záhadně zmizela nad Tichým oceánem. Cestu za slávou tak Lockheed započal v českých rukou. První kupcem letadla s výrobním číslem 1091 byl Jan Antonín Baťa, který v něm jako první Čech podnikl cestu kolem světa. „Letím proto, že věřím letectví. Bez letectví nikdo nebude v budoucnosti dělat světový obchod,“ sděluje Baťa na dochované nahrávce.

Po válce letadlo načas vlastnili například filmové hvězdy Hollywoodu nebo pašeráci marihuany z Mexika. Prošlo také kanadským královským letectvem. Od texaského milovníka historických letadel se ho skupině nadšenců nakonec podařilo získat za desítky milionů. „Máme takový plán, že by se letadlo jednou mohlo vydat po stopách Bati a pokusit se znovu obletět svět,“ prohlašuje nový majitel Milan Mikulecký.

Reportáž Edity Horákové (zdroj: ČT24)

Lockheed by měl do Česka dorazit do poloviny příštího roku, nejspíše na palubě lodi nebo nákladního letadla. Návštěvníci ho poté budou moci obdivovat na zrekonstruovaném letišti Točná, kde vyroste speciálně upravený hangár s regulací vlhkosti a teploty vzduchu.

  • Lockheed Electra L-10A autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2025/202468.jpg
  • Lockheed Electra L-10A autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2025/202469.jpg
Vydáno pod