Milovické referendum rozhodne, zda místní chtějí obří solární elektrárnu

Milovice (Nymbursko) - Občané Milovic na Nymbursku dnes a zítra, tedy souběžně s termínem komunálních voleb, rozhodují, jestli v areálu bývalého vojenského letiště Boží Dar vyroste nová největší solární elektrárna ve střední Evropě. Pozemky patří Středočeskému kraji, který je pronajal soukromé firmě. Partnerem pro stavbu zařízení navíc měla být společnost ČEZ, ta ale podle posledních informací od záměru spolupodílet se na projektu ustoupila.

Projekt za víc než pět miliard korun má vyrůst jako součást obnovy bývalého vojenského výcvikového prostoru Mladá. Připravuje ho několik firem, mezi které patří i Mladá RP, které kraj celý prostor pronajal na celých dvacet let za dvacet milionů korun. Milovickým občanů se ale záměry firmy příliš nelíbí.

„Můj názor je: Postavme se proti tomu. Ať s námi jednají férově. To, s čím přišli, je pro nás, co tu žijeme, nepřípustné,“ vyzývá Karel Černý, vedoucí oddělení správy majetku města Milovice.

Solární elektrárna má pokrýt plochu celého letiště, tj. zhruba 150 hektarů, což znamená plochu asi 210 fotbalových hřišť. Původně se na elektrárně chtěl podílet i ČEZ, ten dal ale od plánů ruce pryč. „Naše účast už není reálná,“ říká Martin Schreier, manažer komunikace ČEZu.

Lidé se pozastavují nad zněním otázky

Mnozí lidé se navíc podivují nad nezvyklým zadáním referenda, které nezní jednoznačně. Místo jasně formulované otázky, jestli místní chtějí, či nechtějí elektrárnu v zamýšleném místě, se referendum ptá jinak. Anketa zjišťuje, zda lidé souhlasí se zachováním stávajícího územního plánu v areálu letiště. Řada obyvatel se proto v takto formulovaném požadavku na odpověď příliš neorientovala. „Nelze tu otázku jiným způsobem postavit tak, aby výsledek referenda byl pro zastupitelstvo města Milovice závazný,“ namítl právník Miroslav Timura.

David Rath, středočeský hejtman:

„Pokud odpoví kladně, nejspíše tam skutečně nevznikne fotovoltaická elektrárna, ale kraj nebo někdo jiný může v budoucnosti začít obnovovat letiště.“

Přitom však není jasné, zda bude v případě schválení projektu opravdu nutné plán měnit. „Podle mého právního názoru je změna územního plánu nutná,“ říká Timura. Opačný názor však vyjádřil zástupce investora. Na nejednoznačnost otázky referenda upozorňoval před časem i středočeský hejtman David Rath. Milovickým obyvatelům dokonce poslal dopis s varováním.

S revitalizací je spojen ještě další plán, totiž postavit vědeckotechnický park. V něm mají být třeba budovy s aerodynamickým tunelem, výzkumným centrem a testovacím areálem za 800 milionů korun. V bývalém vojenském prostoru se začne stavět již příští rok. Vědeckotechnický park by měl nabídnout práci pro dvě stovky lidí.

Plocha letiště Boží Dar v Milovicích
Zdroj: ČT24