Pohřešovaná holčička se stále nenašla, pátrání pokračuje

Praha - Devítiletá Anna Janatková, kterou desítky policistů hledají už od středy, se stále nenašla. Kriminalisté znovu prohledali okolí pražské Troje, kde byla dívka cestou ze školy naposledy spatřena a kde se našel i její batoh a láhev s pitím. Dnes slanili i do jedné ze zahradních studní, stále ale holčičku nenašli. Na místě budou i přes noc, a pokud to bude potřeba, i další dny. Od soboty jim pomohou také kynologové se psy ze Slovenska. Policie se navíc znovu vrátí na už propátraná místa. Nechce tak podcenit žádnou z vyšetřovacích verzí, prověřuje tedy i možnost únosu. Do pátrací akce jsou proto zapojení i policisté z ostatních krajů a příhraničních oblastí, hlídají se letiště. Informace o pohřešované mají i policisté v Schengenu. Na linku 158 chodí desítky oznámení, pomoc při pátrání nabízejí i dobrovolníci. Někteří lidé dokonce v noci pátrali na vlastní pěst. Jakékoliv informace přijmou policisté na tísňové lince 158.

Místo, kde se holčička ve středu po poledni rozloučila se spolužačkami, ve čtvrtek prohledala stovka policistů s psovody, policisté na koních, odpoledne místo prohlížela i posádka vrtulníku, prověřovala se také svědectví lidí z okolí a telefonáty na tísňovou linku 158. Odpoledne policisté pátrací akci v Troji ukončili, v noci se ale na místo vrátili, aby prověřili další možné svědky. Podle dostupných informací šlo především o lidi bez domova, kteří na místě přebývají ve zpustlých zahradách a chatách.

Zbyněk Drozda, ředitel ZŠ Na Šutce

„Rodiče, kteří jsou v práci, třeba chtějí, aby děti chodily po skupinkách, poučené, jak se mají chovat na ulici mimo školu.“

Základní škola Na Šutce, kterou pohřešovaná dívka navštěvovala, dnes nabídla žákům, rodičům a pedagogům odbornou psychologickou pomoc na lince bezpečí pro děti, v centru pro lidi, kteří se ocitli v tíživé životní situaci, a na rodičovské lince, o čemž informoval server Aktuálně.cz. Vedení školy už ve čtvrtek na webových stránkách varovalo děti před cestou přes místo, kde se dítě ztratilo a které kriminalisté označili za nebezpečné. Právě do těchto míst se totiž na zimu stahují bezdomovci a drogově závislí do improvizovaných příbytků i do rekreačních chat, které bývají v zimě opuštěny.

Dívka je vysoká asi 120 centimetrů a má blond vlasy. Na sobě měla tmavě šedou zimní bundu, červený svetr s tříčtvrtečním rukávem a pod ním žluté triko s krátkým rukávem, fialovočernou šálu, tmavě modré džíny s červenobílým páskem a fialovou čepici s kšiltem. Obuty měla černé boty. Holčička je pohřešována od středy od 13:00. Ze školy šla obvyklou trasou společně se spolužačkami. V ulici Pod Písečnou se ale rozdělily a poté už dívku nikdo neviděl. 

Policejní pátrání
Zdroj: ČT24