Lidé začali volit nové senátory i zastupitele

Praha - Téměř 17 tisíc volebních místností otevřelo dveře - hlasování změní třetinu senátu a všechna místní zastupitelstva. Lidé po celé zemi volí jednak do třetiny Senátu, kde se bojuje o 27 mandátů a o to, zda bude mít v horní parlamentní komoře většinu levice, nebo pravice. Volí se ale i do zastupitelstev měst a obcí. Tady je šance ovlivnit to, jak budou další 4 roky vypadat jednotlivé radnice. Rok 2010 se do historie české politiky bezesporu zapíše jako rok velkých změn. Už v květnových volbách do Poslanecké sněmovny voliči doslova přepsali kandidátky. Politikům vzkázali, že se musí změnit. Výsledky komunálních a prvního kola senátních voleb sledujte zítra od 13:45 ve speciálním vysílání volebního studia ČT24.

Výsledek voleb naznačí nejen to, jak budou příští čtyři roky vypadat jednotlivé radnice, ale napoví také to, jak bude dál fungovat vláda a zda ČSSD posílí svoji opoziční roli.

Výsledky naznačí, zda lidé k volbě přistoupí stejně jako k volbám do sněmovny a do svých zastupitelstev vyšlou zástupce nových uskupení nebo adepty ze zadních pozic kandidátek. V mnoha malých obcích, kde se podařilo sestavit jen jednu kandidátku, takovou možnost mít nebudou. Komunální volby budou každopádně testem spokojenosti s tím, jak dosavadní zastupitelé pro obec pracovali.

Volby začaly (zdroj: ČT24)

Pro parlamentní strany budou komunální volby reprízou jejich sněmovního souboje, hlavně v soupeření o vládu ve velkých městech. V nejméně záviděníhodné pozici jsou vzhledem k počtu obhajovaných křesel občanští demokraté, kteří před čtyřmi lety obsadili místa 16 z 23 primátorů. Rádi by uhájili pozici nejsilnější pravicové strany a vrátili TOP 09 porážku v Praze ve sněmovních volbách. ČSSD, která sněmovní volby sice vyhrála, ale k vládě jí to nepomohlo, bude obhajovat pět primátorských míst. Senátní volby jsou pro ni navíc nadlouho poslední šancí k narušení nadvlády pravice v parlamentu.


Ať už budou lidé volit kohokoli, do volební místnosti by si měli s sebou vzít průkaz totožnosti, buď občanský průkaz, anebo cestovní pas.

Každá ze stran tedy hraje o hodně. Úspěch nebo neúspěch každé z nich bude znamenat hodně pro vývoj země v následujících čtyřech letech. A ať už letošní volby dopadnou jakkoli, pro Česko by měly ve výsledku znamenat velký posun. Všechny strany totiž slibují, že definitivně skoncují s korupcí. Teď už zbývá jen tento slib dodržet.

Kdy a jak se hlasuje

Dnes od 14:00 do 22:00 a v sobotu od 8:00 do 14:00.

Do Senátu se volí většinovým systémem, vítěz musí v prvním kole získat více než 50 procent hlasů z volebního obvodu, jinak se o týden později jde k urnám znovu v kole druhém, kam postupují dva nejúspěšnější. Do zastupitelstev se volí podobně jako do sněmovny, nicméně existuje zde řada odlišností.

  1. Za prvé lze zakřížkovat jednu stranu, kterou chce mít volič na radnici, čímž dáváte hlas pouze jejím kandidátům v daném pořadí a v počtu členů voleného zastupitelstva.
  2. Za druhé zakřížkujete kandidáty napříč politickými stranami. Avšak je potřeba dávat pozor na počet možných křížků - kolik kandidátů je možné vybrat, je uvedeno v záhlaví hlasovacího lístku. Tak si vlastně tvoříte zastupitelstvo podle svých představ.
  3. Do třetice je možná i kombinace obou postupů. Křížkem je možné označit jednu volební stranu a dále v rámečku před jmény kandidátů v libovolných samostatných sloupcích ostatních volebních stran. V takovém případě je dán hlas jednotlivě označeným kandidátům. Z označené volební strany připadne hlas podle pořadí na hlasovacím lístku pouze tolika kandidátům, kolik zbývá do počtu v záhlaví volebního lístku.

Kroužkovací revoluce podobné té na jaře nehrozí

Právě kroužkování kandidátů v komunálních volbách je podle politologa Tomáše Lebedy vůbec nejhorší systém v Česku. Je potřeba si totiž uvědomit, že i když voliči dávají hlasy jednotlivým kandidátům, tak v podstatě volí strany, za které tito kandidáti kandidují, a zvoleným osobnostem dávají jen preferenční hlasy. Při volbách do Poslanecké sněmovny stačí kandidátovi pět procent preferenčních hlasů na to, aby se ze svého místa na kandidátce pohnul nahoru. U komunálních voleb je tomu jinak. Aby byl preferenční hlas připsán právě volenému jménu, musí totiž takový kandidát v komunálních volbách nasbírat o deset procent více hlasů, než je průměr hlasů na kandidáta na volebním seznamu strany.

Vydáno pod