Volby údajně provázelo i kupčení s hlasy

Praha – Hlasování na několika místech v Čechách a na Moravě provází podezření na manipulaci obecních voleb. V Krupce u Teplic několik lidí celé odpoledne k volebním místnostem sváželo desítky obyvatel se zaškrtnutým sdružením Strany národně sociální a nezávislých kandidátů – Šance pro město, které vede místostarosta Zdeněk Matouš. Podobné praktiky se údajně odehrávaly i v Chodově na Sokolovsku, Roudnici nad Labem, Mostě, Kadani či Jirkově na Chomutovsku. Pochybnosti panují i v pražské Libni. Záležitost prošetřují obecní úředníci a policie.

„Ve věci provádíme vlastní šetření, zda některé skutečnosti nebudou naplňovat znaky trestného činu,“ potvrdila policejní vyšetřování krajská policejní mluvčí Martina Hrušková s tím, že zatím nelze bližší podrobnosti sdělit. Členka chodovské volební komise Ivana Sarkányová ČT sdělila, že má zatím nepodloženou informaci, že se v obci dějí „praktiky, které nejsou úplně v pořádku“. „Zákon na tuto situaci nepamatuje,“ dodala komisařka.

Podle svědků krátce po otevření volebních místností začala šedá dodávka odvážet lidi z chodovské části Železný dvůr, kde jsou ubytovány sociálně slabší skupiny obyvatel. Cílem byly volební místnosti v centru. Někteří prý dokonce viděli, jak svezení voliči dostávají obálky s hlasovacími lístky a dodávka je poté zase veze pryč. Dělo se tak prý několikrát.

Policie v Mostě ani v Krupce porušení zákona nezjistila

V mosteckém kulturním středisku se sešly přibližně na dvě stovky obyvatel a s sebou si přinesly své hlasovací lístky. Lidé lístky hned za dveřmi vyndali a několik dalších mužů jim radilo, jak je upravit. Účastníci akce, která byla nahlášena jako soukromá, prý mezi sebou diskutovali, že si někteří z nich lístky nevzali, a bude tedy třeba opatřit náhradní. Na místo byla přivolána policie, žádné porušení zákona ale neprokázala.

Policie neuspěla ani v Krupce, přestože jí tam odpolední srocení většího počtu lidí na zdejším sídlišti Maršov hlásilo hned několik místních občanů. „Volala nám nějaká paní, že se pod domem shlukují lidé a navzájem se vozí auty do volební místnosti. Hlídka žádné porušení zákona neshledala. Zřejmě si navzájem radili, jak upravit volební lístky,“ uvedla policejní mluvčí. Svědci tvrdí, že na místě docházelo k uplácení.

Cena volebního hlasu: 150-300 Kč

Lidé z Chodova tvrdí, že člověka, který jim sliboval peníze, bezpečně poznali. Nabízet jim měl úplatek sto padesát korun. Větší částku si mohli vydělat voliči v Krupce, kde za vhozený lístek se zaškrtnutým hnutím Šance pro město podle svědectví inkasovali 200 až 300 korun. Místostarosta Krupky Zdeněk Matouš a místní lídr kandidátky prohlásil, že s celou aférou nemá nic společného a nikomu žádné peníze nedal.

V Chodově v letošních komunálních volbách kandiduje deset stran. Podle místních je letošní kampaň nezvykle ostrá. Podle pracovníků městského úřadu tak nelze vyloučit, že se výsledek voleb někdo pokusí napadnout.

Podivnosti se děly i v pražské Libni

Pochybnosti o průběhu voleb mají i členové komise ze Základní školy Bohumila Hrabala v pražské Libni. Někteří voliči se jim přiznali, že přišli jen kvůli slíbeným dvěma stovkám korun. Už od včerejška se tu navíc objevovali lidé, kteří u voleb zjevně nikdy nebyli. Pokaždé je přivedl stejný muž. „On s nimi přijde, počká si, až odvolí. Potom hodí lístek a zase si je odvede,“ popsal člen okrskové komise Daniel Rovný.

V rozjitřené volební atmosféře padlo už i trestní oznámení. Kvůli padělaným předvolebním letákům. Někdo se podle lídra ostravské ODS snažil stranu pošpinit tím, že oblepil auta falzifikáty. „Tato akce vůbec nebyla součástí naší volební kampaně. Samozřejmě že odborník hned poznal, že ta grafika, byť vzdáleně připomíná volební grafický manuál ODS, je jiná – a jsou také jiná i hesla,“ upozornil starosta Moravské Ostravy a Přívozu Miroslav Svozil (ODS).