Komunální volby - vítězí nezávislí, ze stran má nejvíc ODS, lidovci se vrací

Praha – V komunálních volbách podle předpokladů vyhráli nezávislí kandidáti, z politických stran byli nejúspěšnější občanští demokraté, za nimi skončili demokraté sociální a na politickou mapu se vrací lidovci. Přesto výsledky pro ODS znamenají citelnou ztrátu, protože ve statutárních městech je převálcovala ČSSD. Lidé ale vůbec nejvíce volili nejrůznější místní sdružení nezávislých kandidátů. K urnám přišlo 48,5 procenta oprávněných voličů.

První obec byla sečtena krátce po 14. hodině - šlo o obec Kukle na Svitavsku, kde zvítězili kandidáti SNK-Tradice (k volbám přišlo všech 52 voličů). První výsledky senátních voleb se začaly objevovat těsně před 19. hodinou - nejrychleji hlasy spočítali v Táboře a v Plzni. Kolem 19:30 byla sečtena první města - jako první znali své výsledky v Olomouci, kde zvítězila sociální demokracie. Zájem o hlasování v rámci celé republiky byl o něco málo vyšší než při minulých volbách.

Průběh sčítání volebních hlasů jsme sledovali on-line.

Ve statutárních městech vítězí sociální demokraté

Ve statutárních městech jasně dominovala ČSSD, když vyhrála na 13 místech. Občanští demokraté uspěli pouze ve čtyřech městech, TOP 09 ve dvou a ve zbylých vyhrála místní uskupení. Graf výsledků v českých krajských městech najdete zde a graf výsledků v moravských krajských městech zde. V Ostravě výrazně zvítězila ČSSD, podobně sociální demokraté uspěli i v Brně. V Praze vyhrála TOP 09 - zprávu najdete zde. Občanští demokraté tak letos zažili prohru, neboť při minulých volbách vyhráli ve 21 statutárních městech.

První ohlasy byly opatrné

Premiér Nečas vyzval voliče, aby nedovolili oranžový Senát. Lídr sociálních demokratů Bohuslav Sobotka poděkoval voličům za hlasy, stejně tak děkovala voličům i Michaela Šojdrová z KDU-ČSL. První ohlasy na průběžné výsledky - zprávu najdete zde: 

Grafy ke komunálním volbám Grafy k senátním volbám Nejstarší, nejmladší Nejstarším obecním zastupitelem se v komunálních volbách stal sedmaosmdesátiletý Josef Pelikán z Minic na Písecku. Byl zvolen jedním z devíti zastupitelů v obci, kde je 34 voličů. Z nich tak bude v zastupitelstvu v podstatě každý čtvrtý. Stodvouletý Stanislav Spáčil (KSČM) z Křenovic na Vyškovsku si udržel alespoň pozici nejstaršího kandidáta v historii českých voleb. Ve své obci sice získal desítku preferenčních hlasů, což ho vyneslo z posledního místa kandidátky na třetí, do zastupitelstva se ale nedostal. Skončil jako druhý náhradník.

Naopak nejmladšími zastupiteli je šest osmnáctiletých, většinou studentů. Pracujícím z nich je pouze automechanik Tomáš Plachý, lídr a jediný zvolený kandidát uskupení s názvem Plnou parou vpřed ve Ctiněvsi na Litoměřicku.

Komunální volby jsou tradičně druhými nejnavštěvovanějšími volbami v zemi. Rekordní účast v komunálních volbách jsme zaznamenali v roce 1996, kdy k volbám přišlo 62 procent oprávněných voličů. Při posledních komunálních volbách v roce 2006 byla účast 46,4 procenta voličů. 

V komunálních volbách většinou vítězí nezávislí kandidáti a sdružení nezávislých kandidátů. Z politických stran byla nejúspěšnější Občanská demokratická strana s necelými 10 procenty hlasů. Sociální demokracie tehdy dostala jen 6,6 procenta hlasů. 

Senátní volby jsou tradičně méně navštěvované – před dvěma lety k nim přišlo 29 procent voličů. 

  • Procentní zisky politických stran v komunálních volbách 2006 autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2028/202796.jpg
  • Voličská účast v senátních volbách 2004 autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2028/202798.jpg
  • Voličská účast v komunálních volbách 2006 autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2028/202797.jpg