Plech zranil v čestlickém akvaparku osm lidí

Čestlice - Uvolněný plech na atrakci Divoká řeka v akvaparku v Čestlicích u Prahy dnes zranil osm lidí. Pět návštěvníků včetně dvou dětí skončilo v nemocnici, zbylí tři byli po ošetření ponecháni na místě. Plech se uvolnil ze dna atrakce a plavce v proudu pořezal a pohmoždil. Nejvážnější zranění utrpěla osmiletá dívka, která skončila s vykloubeným ramenem v krčské nemocnici. Další zranění byli s tržnými rankami převezeni na chirurgické ambulance v Krči a Říčanech.

„Nikdo nebyl zraněn těžce, všichni lehce, až na tu osmiletou holčičku, jejíž zranění bylo asi nejvážnější,“ uvedla mluvčí středočeské záchranné služby Tereza Janečková.

Dnešní zranění není první nešťastnou událostí spojovanou s čestlickým akvaparkem. Při jeho výstavbě v říjnu 2007 se zřítil věžový jeřáb, pod jehož troskami zahynuli dva dělníci a třetí byl vážně zraněn. Policie obvinila z obecného ohrožení čtyřiapadesátiletého inženýra geotechniky, který podle ní vypracoval chybný statický výpočet pro hlubinné založení jeřábu na staveništi.

Letos v lednu se v akvaparku topil čtyřletý chlapec. Záchranáři ho odváželi do nemocnice ve velmi vážném stavu, dítě po několika dnech zemřelo.

Výstavba akvaparku začala v roce 2003. Původní investor, ruská firma Marie Group, dala do výstavby přes 1,2 miliardy korun, pak byly práce přerušeny. Stavbu v roce 2005 odkoupila společnost SPGroup a zahájila dostavbu. Areál byl otevřen v květnu 2008, o několik měsíců později byl zahájen i provoz hotelu, který patří k akvaparku. Téhož roku společnost SPGroup oznámila, že po odeznění současné bankovní a hypoteční krize chce tento areál nabídnout k prodeji.

Čestlický akvapark je podle investora největším ve střední Evropě, zastavěná plocha komplexu činí 16 000 metrů čtverečních.