Praha: Volby do zastupitelstva vyhrála TOP 09, „malé radnice“ ovládá ODS

Praha - Ve volbách do zastupitelstva hlavního města Prahy vyhrála TOP 09, která získala přes 30 procent hlasů. Druzí občanští demokraté mají na svém kontě zhruba o sedm procent hlasů méně. Na třetím místě skončili sociální demokraté se ziskem skoro 18 procent. Komunisté získali necelých sedm procent, ostatní strany už na mandáty na magistrátu nedosáhly. Společná kandidátka Strany zelených a SNK ED zaujala necelých šest procent, Věci veřejné pak získaly zhruba 5,5 procenta hlasů. Hlasovat přišlo přes 40 procent voličů. V roce 2006 ovládla pražské zastupitelstvo ODS, která získala 54,4 procenta hlasů, druhou ČSSD podpořilo 15,9 procenta voličů. Do zastupitelstva se tehdy také dostali komunisté se 7,9 procenta, Strana zelených se 7,8 procenta a SNK ED s 5,4 procenta.

Nejvíce mandátů tak získala TOP 09, která bude mít na magistrátu 26 křesel. Občanští demokraté tam vyšlou 20 zástupců, sociální demokraté 14 a komunisté tři. Celkem má pražské zastupitelstvo 63 členů. Většinová koalice tak musí mít nejméně 32 zastupitelů. TOP 09 tak může vládnout buď s pomocí ČSSD, nebo ODS. Možná je také koalice občanských a sociálních demokratů.

Pražský lídr TOP 09 Zdeněk Tůma:

„Podařilo se nám překonat nešťastné rozdělení Prahy  na sedm obvodů a je vidět, že jsme uspěli ve všech obvodech. Je to jasné potvrzení toho, že voliči by chtěli změnu. Momentálně jsme na startovní čáře, budou následovat koaliční jednání. Jak bude vypadat vedení Prahy, ještě uvidíme, každopádně budeme trvat na tom, aby koalice, která vznikne, byla funkční a opravdu vedla ke změnám, které jsme slíbili.“

Analytik ČT Jindřich Šídlo o Zdeňku Tůmovi:

„Karlu Schwarzenbergovi je 73 let a v čele strany věčně nebude. Volby zrodily možného budoucího lídra TOP 09, který se o předsednictví – a myslím, že to nebude za dlouhou dobu - utká s Miroslavem Kalouskem.“

Přestože ve volbách do pražského magistrátu vyhrála TOP 09, v pražských městských částech většinou uspěla ODS. Celkově získali občanští demokraté skoro 33 procent hlasů, s odstupem druhá skončila TOP 09, která získala necelých 19 procent hlasů. Dále uspěla sdružení nezávislých kandidátů, která podpořilo 15,47 procenta voličů, ČSSD pak získala 13,83 procenta hlasů. Třeba na Praze 4, která je největší pražskou městskou částí, zvítězili občanští demokraté s 35,56 procenta. Druhá je TOP 09 s 31,11 procenta. Naopak v Praze 5, kde byl starostou kontroverzní Milan Jančík, vyhrála TOP 09 s 30 procenty. Druhá je ODS s 20 procenty, třetí ČSSD se 17 procenty.

Kandidát sociálních demokratů na pražského primátora Jiří Dienstbier mladší nevylučuje povolební vyjednávání se všemi stranami, které se po volbách dostanou do zastupitelstva hlavního města. Novinářům řekl, že si ale neumí představit koalici s ODS za předpokladu, že by ji zastupovali lidé, kteří už radnici vedli. Dienstbier řekl, že by byl rád, kdyby si ČSSD svůj zisk uchovala. „Byl by to historický úspěch od začátku 90. let, bylo by to vynikající, dalo by to reálnou šanci změny,“ uvedl k průběžným výsledkům. 

Pražská ČSSD podle něj chce jednat se všemi, kteří se dostanou do zastupitelstva. Je důležité i to, jak budou obsazena místa v kontrolních orgánech. Naznačil, že strana může skončit na radnici v opozici stejně jako v končícím volebním období. Kompromis se podle Dienstbiera bude hledat těžko kvůli programovým rozdílům.

Kvůli změně volebního systému, kdy ODS krátce před volbami prosadila zvýšení počtu volebních obvodů na sedm, se do zastupitelstva nedostaly Věci veřejné ani koalice Strany zelených a SNK ED. Obě uskupení přitom překonala pětiprocentní hranici. Pokud by se volilo podle stejného systému jako v roce 2006, tak by TOP 09 a ODS přišly o osm křesel, která získaly právě na úkor VV, SZ a SNK ED a také komunistů.

Strana zelených už proto oznámila, že kvůli novému rozdělení volebních obvodů podá stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu. „Naši stížnost před volbami zamítl soud s argumentem, že nemůže předvídat výsledek voleb. Nyní máme fakta na stole. ODS touto manipulací poškodila voliče koalice Strany zelených a SNK ED a dalších středně velkých a menších stran,“ uvedl předseda strany Ondřej Liška.

Jak dopadla další velká města? Čtěte víc: