Třináctiletý Mikuláš si „potykal“ se Schwarzenbergem

Praha - Atmosféru ve volebním štábu TOP 09 v pražské Malostranské besedě zpestřila přítomnost mladého příznivce strany: třináctiletého Mikuláše Kopase. Média dříve informovala o tom, že trpí vzácnou formou autismu a zajímá se výhradně o politiku. Dnes mu naslouchali novináři skoro stejně pozorně jako „regulérním“ politikům. Někdejší fanoušek ODS dnes vyjádřil podporu TOP 09. Mikuláš se začal zajímat o politiku už v pěti letech a denně čte troje noviny. Letos o něm vznikl filmový dokument Občan Kopas.

Mikuláš se setkal i s předsedou strany a ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem, kterému přes zhruba šedesátiletý věkový rozdíl nabídl tykání a Schwarzenberg jeho nabídku přijal. „Já jsem Miky, ty jseš asi Karel?“ oslovil šéfa české diplomacie. Ptal se ho například na to, jaký byl jeho otec, a navrhl, že by mohli spolu uspořádat tiskovou konferenci.

„Mně se strašně líbilo, když jsi chodil do těch hospod. Ale já jsem nemoh',“ svěřil se Mikuláš Schwarzenbergovi. Předseda strany ho na oplátku utěšoval, že v jeho věku také do hospod chodit nemohl. „Ale tenkrát bylo 19. století, začátek 20. století?“ divil se Mikuláš. Schwarzenberg ho opravil, že šlo až o druhou polovinu 20. století. „Tak starej, jak vypadám, nejsem,“ ujistil ho.

Schwarzenberg o Mikulášovi:

„Bezvadnej je, ale já jsem byl stejnej blázen jako on.“

Mikuláš pak novinářům vysvětloval, proč v současné době podporuje právě TOP 09. Jako jeden z důvodů uvedl, že je to jediná strana, která nemá dluhy. Naopak se mu nelíbí kandidáti jiných stran, kteří jsou podle něj zkompromitovaní. „Já jen řeknu, že podle mne by Zdeněk Tůma neměl jít do koalice ani s ODS, ani s ČSSD, ani s KSČM,“ doporučoval.

Nejvíc se mu líbilo, jak strana sestavila kandidátku do komunálních voleb v Praze. „Protože postavit proti doktorovi, který vám pořád sype různé lékařské poučky, solidního bankéře s kamennou tváří, je lepší, než postavit exprimátora a dalšího šíleného lékaře, kterého velmi dobře znám, takže vím, co je to za člověka,“ zhodnotil situaci. Největší šance přisoudil TOP 09 v Praze, Plzni a Českých Budějovicích.