Rozzlobený Liška: Poženeme pražskou ODS k soudům

Praha – Strana zelených (SZ) ihned po zveřejnění výsledků komunálních voleb v Praze oznámila, že kvůli novému rozdělení volebních obvodů v metropoli podá stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu a k Ústavnímu soudu. Předseda SZ Ondřej Liška označil postup ODS za „zákeřný podraz“, který v důsledku poškodil voliče koalice Strany zelených a SNK ED a dalších středně velkých a menších stran. Soud před volbami zamítl stížnost SZ s tím, že nemůže předjímat výsledek voleb, nyní jsou podle Liškových slov na stole jasná data. Pokud Strana zelených neuspěje u Ústavního soudu se stížností proti rozdělení Prahy na sedm volebních obvodů, podají komunisté vlastní. O případné podpoře stížnosti chtějí zítra jednat také Věci veřejné. Podle šéfa Radka Johna totiž systém, který zavedli občanští demokraté, poškozuje všechny menší strany. Na potřebě změny systému se shodují i lídři ODS Petr Nečas a ČSSD Bohuslav Sobotka.

„Byli jsme poškozeni, ODS omezila právo pražských voličů, kteří volili koalici SNK-ED a Strany zelených, a tím pádem způsobila, že zřejmě žádný mandát po volbách nezískáme. Napadneme v nejbližších dnech tento výsledek u Nejvyššího správního soudu i u Ústavního soudu a budeme po ODS požadovat návrat prostředků za tuto kampaň,“ řekl Liška pro ČT těsně po vyhlášení volebních výsledků.

Podle něj to byla právě ODS, kdo zmařil hlasy voličů koalice SZ a SNK-ED stejně jako dalších menších stran. „Zelení a SNK-ED získali v Praze výrazně přes 5 procent a stejně nemohou získat mandáty v zastupitelstvu hlavního města. To je pokřivování demokracie, myslím, že jde o zásadně nedemokratický postup, který nás výrazně poškodil,“ zdůraznil Liška.

Za Lišku se staví i další strany

Stanovisko Ondřeje Lišky není vůbec ojedinělé. Předseda Věcí veřejných Radek John považuje postup ODS za „volební trik, jak vyšachovat malé strany. Rozhodně to nebyl vhodný a férový způsob, jak jít do volebního klání,“ uvedl John v Otázkách Václava Moravce (OVM) s tím, že VV o celé věci ještě hodlají jednat.

Předseda KSČM Vojtěch Filip:

„Tady bylo omezeno právo vybrat si. V této situaci je vlastně pro vstup do zastupitelstva až desetiprocentní klauzule.“

Úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka v OVM rovněž konstatoval, že volby do magistrátu by měly probíhat podle stejných pravidel, jako se volí do krajů. „Pak by žádná manipulace, jakou provedla před volbami ODS, nebyla možná,“ dodal Sobotka.

Předseda ODS Petr Nečas se nebrání diskusi o tom, aby volby do Prahy probíhaly stejným způsobem jako volby do krajů. „Sám jsem se na takovou úpravu díval s rozpaky. Rozhodnutí proběhlo na pražské úrovni, já jsem ještě nebyl předsedou a ani nebyla tato vládní koalice,“ řekl Nečas.

Rozdělení Prahy výrazně ovlivnilo volby

Na opatření, které prosadilo minulé zastupitelstvo ovládané ODS, doplatily menší strany v čele s Věcmi veřejnými a koalicí Strany zelených a SNK ED – ty se tak vůbec do zastupitelstva nedostaly. 

Na přepočet hlasů a rozdělení do obvodů doplatily například Markéta Reedová (VV) a Petra Kolínská (SZ). Zatímco Martě Semelové (KSČM) ve třetím obvodu stačilo na zastupitelský post 4835 hlasů, Reedová ve stejném obvodu získala o více než 1200 hlasů více, ale kvůli výsledku celé strany neuspěla. Mandát nezískala ani v prvním obvodu Kolínská, i když jí voliči dali 5240 hlasů, tedy o 400 více než Semelové.

Chodník před pražským magistrátem
Zdroj: ČT24