Tůma si notuje se Svobodou, otvírají koalici v Praze?

Praha – Zdeněk Tůma se po jasně vyhraných volbách v Praze netají vstřícností vůči spolupráci s ODS. V pořadu Otázky Václava Moravce ale jako klíčové podmínky možné koaliční dohody s občanskými demokraty jmenoval personální změny v pražské ODS. Bohuslav Svoboda naznačil, že se o klíčové personální změny pokusí, nejdříve je ale musí prosadit uvnitř strany, až poté s nimi může na veřejnost. Proto odmítl kohokoli jmenovat.

Už dnes dopoledne se sejdou zástupci dvou nejsilnějších stran v Praze. Vítězná TOP 09 bude nováčkem na pražském magistrátu, druhá ODS, která posledních 20 let radnici ovládala, naopak ve volbách mnoho ztratila. Premiér Nečas ale stále věří alespoň v dohodu s TOP 09. Pro deník E15 řekl, že hlavní město je dlouhodobě pravicové a zasloužilo by si tedy i takovou koalici.

„Podstatnou je především proměna rady města,“ odpověděl Zdeněk Tůma na dotaz, zda za dostatečnou „změnu tváře“ považuje pouze obsazení primátorského křesla jeho osobou. „Pražská ODS zvolila změnu, chce se změnit, a to se samozřejmě týká i personálního obsazení rady města,“ reagoval Svoboda. Tváře případných radních musí podle něj vyjít až z koaličních jednání. „Jsem ale přesvědčen o tom, že lidé, které budeme navrhovat, jsou ve většině tváře nové,“ dodal Svoboda s tím, že o případném angažmá s danými lidmi začne jednat.

Reportáž Kamily Štichové a krajských redakcí (zdroj: ČT24)

Jiří Dienstbier ml.:

„Pokud se chce TOP 09 zdiskreditovat s pražskou kmotrovskou ODS, tak já jí k tomu přeji hodně štěstí. Nedokážu si představit, jak chce obhájit dojem solidnosti a změny, pokud se pak dokáže dohodnout s lidmi, kteří v tuto chvíli v Praze vládnou a řídí to tu.“

Jako další krok, na kterém se Tůma se Svobodou shodují, je změna ve vedení magistrátu hlavního města. Konkrétní jména odmítají před veškerými jednáními uvést, protože konkrétní změny na úřednických postech vzejdou právě až ze vzájemných jednání.

ODS hodlá podle Svobody jednat se všemi demokratickými stranami, jako první je ale na řadě TOP 09. Zatímco pro Svobodu není primátorské křeslo rozhodující, Tůma hodlá vzhledem k vítězství s „poměrně slušným náskokem“ na postu primátora trvat.

Tůma a Svoboda se i s kandidátem na primátora ČSSD Jiřím Dienstbierem shodli na tom, že by se měla proměnit praxe účasti politiků v dozorčích radách firem spojených s městem. Všichni souhlasí s tím, že místa v dozorčích radách musí začít fungovat jako výkon kontrolní funkce, nikoli jako to v dosavadní praxi někdy fungovalo, slovy Zdeňka Tůmy jako „držhubné“, tedy zajištění si tiché podpory dosazením politika dané strany do dozorčí rady. 

Tůma pro TOP 09 trefa do černého

Angažování Zdeňka Tůmy jako lídra se TOP 09 vyplatilo. Ve volbách do zastupitelstva hlavního města Prahy získal největší voličskou podporu. Důvěru mu dalo téměř 25 tisíc Pražanů. Jeho největší konkurent Bohuslav Svoboda, kterého ODS nominovala jako svého kandidáta na primátora, podpořilo více než 14 300 voličů. Svoboda ale kandidoval v jiném volebním obvodu.

  • Jiří Dientsbier ml. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2030/202917.jpg
  • Ilustrační foto autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1444/144331.jpg