Stačí pár sekund a provoláte tisíce

Praha – Volání ze zahraniční telefonní budky domů prostřednictvím inzerované linky s úhradou přes platební kartu může stát tisíce korun. Je to riziko, které číhá jak na zahraniční turisty v Česku, tak na Čechy v cizině. Stačí, když se necháte zlákat reklamními letáky umístěnými vedle veřejných telefonů, vesměs totiž neinformují o ceně této služby. Minuta volání běžně přijde i na 1 700 korun. Firma BBG Luxembourg službu provozuje po celém světě.

Číslo je sice bezplatné, propojování přes centrálu ve Spojených státech je oproti běžnému volání ale mnohonásobně dražší. „Předem nějakým rozumným způsobem nemáte možnost zjistit, kolik vás ten hovor bude stát,“ uvedl šéfredaktor serveru Měšec.cz Dalibor Z. Chvátal.

Firma je nekalými praktikami známá

Reportáž Kamily Štichové (zdroj: ČT24)

Společnost funguje na letištích a v centrech měst. „Cena by měla být uvedena vždy viditelně nebo jasně a zřetelně oznámena zákazníkovi na začátku hovoru,“ upozornil mluvčí Sdružení ochrany spotřebitelů Jan Votočka. Sama společnost však připouští, že cenu neuvádí. „Na letáku cena není, protože poskytujeme služby do různých zemí. Záleží na tom, kam voláte, od toho se potom odvíjí cena,“ prohlásil operátor firmy BBG Luxembourg.

Klient společnosti BBG Luxembourg:

„Varuji ostatní. Poté, co jsem použil svou kartu při volání z pražského letiště, jsem za minutu hovoru zaplatil 35 dolarů.“

„Moje banka mne varovala, abych netelefonoval prostřednictvím platební karty, když jsem v cizině. Kolik mi strhnou, pak zjistím až doma,“ uvedl zahraniční turista. Ve světě si na praktiky této společnosti stěžují stovky lidí. Reklamovat stržené peníze je velmi složité a zdlouhavý spor většina zákazníků vzdá.

Společnost BBG se zaštiťuje spoluprací s českou telekomunikační společností. „Kromě poskytování telefonní linky a reklamní spolupráce, to znamená vylepování letáků v turistických oblastech, se společností BBG nemáme nic společného,“ brání se mluvčí společnosti Telefónica O2. Celou záležitostí se začne zabývat Český telekomunikační úřad.

Léták společnosti BBG Luxemburg
Zdroj: ČT24