Volbami to neskončilo - nyní je potřeba vytvořit nové radnice

Praha – V mnoha městech začínají povolební jednání. O koalicích se v některých městech jednalo už dnes. Například v Kladně, Karlových Varech nebo v Hradci Králové. ODS však i přesto, že v komunálních volbách získala z politických stran nejvíce hlasů, na radnicích mnoha velkých měst bude vládnutí jen přihlížet. Vítězi – sociálním demokratům – se ale zdaleka nemusí podařit sestavit koalici, tudíž vůbec není vyloučeno, že by se opakovala situace z květnových voleb parlamentních a k vládnímu kormidlu by se pak postavila například i ODS v čele středopravicové koalice.

První dohodu o nové koalici ohlásil Zlín. Shodu nad dalším směřováním města našla vítězná TOP 09 s Hnutím starostů a nezávislých spolu s uskupením Za morální očistu radnice (M.O.R.), s KDU-ČSL, se zlínskými nezávislými a Věcmi veřejnými. ODS a ČSSD tam míří do opozice. Primátorka Irena Ondrová neskrývala zklamání. „S čím jsme nepočítali, že lidé naletí na hnutí M.O.R. (Hnutí za morální očistu radnice),“ řekla Ondrová. Právě ona večer zareagovala na volební výsledek ve městě a vzdala mandátu městského zastupitele, jenž teď získala.

O koalici se jedná i v Českých Budějovicích - zástupci vítězného hnutí Občané pro Budějovice bývalého primátora Juraje Thomy a TOP 09 písemně potvrdili zájem vytvořit koalici. Chtějí společně prosazovat změny ve správě města. Obě strany vyzvaly k jednání i zástupce sociálních demokratů. 

I v Hradci Králové se snaží o vytvoření koalice - jednání vede jak ČSSD, tak i ODS. Sociální demokraté by chtěli vytvořit širokou koalici, občanští zase věří v koalici středopravých uskupení. Vítězná sociální demokracie podle Orgoníkové oslovila pro jednání o koalici TOP 09, Alternativu (Hradecký demokratický klub) a Změnu pro Hradec. Tato koalice by v sedmatřicetičlenném zastupitelstvu měla 20 hlasů, sociální demokraté však chtějí jednat i s dalšími stranami. „Rozhodně by nebylo fér, aby byla ČSSD z nové koalice na hradecké radnici vynechána, jednání budou pokračovat,“ řekla Orgoníková, která tvrdí, že vznik středopravé koalice, kterou připravuje ODS, není ještě stoprocentní. 

ODS už krátce po volbách jednala o spolupráci s Hradeckým demokratickým klubem, TOP 09, VPM a koalicí Doma v Hradci. V sedmatřicetičlenném zastupitelstvu by tato koalice měla 21 hlasů. „Domluvili jsme se, že v pondělí nás čeká další schůzka, na které chceme jednat o programových věcech,“ řekla Finfrlová.

Voliči volili změnu – ODS mnohde propadla a může si za to sama 

Liberec provázely skandály – korupce a klientelismus, a voliči dali najevo, že chtějí změnu. Lidé však přesně rozlišili, zda volí do Senátu, nebo do obecního zastupitelstva. Přemysl Sobotka, kandidát ODS do Senátu, suverénně vyhrál, nicméně politici kolem Jiřího Kittnera (ODS) neuspěli. K tomuto výsledku ODS podle analytika ČT přispěly i dohady kolem lyžařského šampionátu. Kittner se tak po 11 letech rozhodl ukončit své působení v čele libereckého magistrátu. ODS skončila v Liberci až druhá, za Změnou pro Liberec. Ta chce sestavit koalici s ČSSD, hnutím Liberec občanům a Unií pro sport a zdraví. ODS chce o koalici také vyjednávat. V opozici pravděpodobně skončí i ODS ve Znojmě. Stranu vedenou starostou Petrem Nezvedou porazila v komunálních volbách sociální demokracie. 

I v Ústí dali voliči jasně najevo, že si přejí změnu, a náměstkyně primátora Zuzana Kailová (ČSSD) doufá, že by jí mohla být sociální demokracie. Nicméně o tom, jaká bude koalice v Ústí nad Labem, začnou strany teprve jednat. Představitelé obou nejsilnějších stran, ČSSD i ODS, přiznávají, že vyjednávání budou komplikovaná, rozložení sil v zastupitelstvu nabízí řadu kombinací včetně koalice bez vítězné ČSSD. 

Těsný výsledek zaznamenali v Plzni nebo v Jihlavě 

Situace v Plzni byla před volbami totiž natolik nepřehledná, že si do poslední chvíle nikdo netroufal tipovat jasného favorita. A tak to nakonec také dopadlo - rozdíl mezi vítěznou ODS a druhou ČSSD byl ani ne jedno procento. Zklamáním se netajil kandidát na primátora plzeňské TOP 09 Ondřej Ženíšek, který podle průzkumů očekával lepší výsledek než třetí místo. Bývalý primátor za ODS Pavel Rödl stranu opustil a v komunálních volbách letos kandidoval za stranu Občané.cz, s níž nakonec získal v Plzni 9 procent, což je podle něj velký úspěch. 

Kdo s kým nakonec na radnici usedne, je v Plzni zatím velká neznámá - Občané.cz jsou ochotni jednat o koalici s každou demokratickou stranou. A jaké jsou vztahy mezi hlavními stranami? Vítězná ODS a druhá ČSSD zatím nevylučují, ale ani nekomentují možnost velké koalice.

Jihlava – sociální demokraté získali v komunálních volbách jen o jeden mandát víc než občanští demokraté. „Tolik hlasů ČSSD ještě neměla, v Jihlavě ještě volby nevyhrála, na druhou stranu nás čekají obtížná jednání,“ komentoval úspěch sociálních demokratů v metropoli Vysočiny. Nejvíc hlasů od voličů dostal v Jihlavě občanský demokrat, primátor Jaroslav Vymazal. Strana se na začátku volební kampaně potácela v problémech - tehdejší lídr strany Radek Vovsík, který čelil obvinění z několika dopravních přestupků, odstoupil. 

Za dveřmi stranických kanceláří, ale třeba i přímo na náměstí se dnes už jednalo, ale spíš v duchu oťukávání. Přímá koaliční vyjednávání odstartují v pondělí. Zatím se zde rýsuje koalice sociálních demokratů s komunisty. Dohromady by dali 18 mandátů. Oproti tomu stojí ale pravice – tedy ODS s podporou TOP 09 a Krásnou Jihlavou. Ti mají zatím 17 mandátů. 

Soutěsky Hřensku zůstanou 

Hřensko má po volbách jistotu - místní poklad a zároveň jediný zdroj příjmů, soutěsky, zůstanou obci. Obě sdružení, která ovládla letošní volby, se předem ostře postavila proti jejich možné privatizaci. Takzvaná soutěsková koalice má v zastupitelstvu šest ze sedmi lidí, ODS získala jeden mandát. Kaňkou na volebních výsledcích je účelové přihlášení nových lidí, kteří podle všeho volby rozhodli. Hřensko se na poslední chvíli rozrostlo o desítky voličů. V roce 2006 jich bylo registrovaných 168, teď už 228. 

To, že šlo jen o papírové přihlašování lidí, ve Hřensku ani nepopírají. Desítky z nich podle adres nahlášených na obecní úřad bydlí v prázdném hotelu nebo v domě, kde není ani elektřina. „Jedna strana začala přihlašovat lidi, okamžitě reagovala druhá a začala je přihlašovat také,“ komentuje situaci Josef Černý, starosta Hřenska a lídr kandidátky Strana za prosperitu naší obce a soutěsek.

  • Hradec Králové zdroj: Hradec Králové http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1947/194662.jpg
  • Liberecký primátor Jiří Kittner autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1982/198137.jpg
  • Most v Ústí nad Labem autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1799/179854.jpg
  • Pavel Rödl autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1934/193302.jpg
  • Radek Vovsík autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1853/185235.jpg
  • Hřensko autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1883/188206.jpg
Vydáno pod