Volební rarity: sčítání hlasů 17 hodin i třináctiletý politolog

Praha – Volby do zastupitelstev obcí a měst přinesly nejen napětí, překvapení a změny ve správě veřejných statků na komunální úrovni, ale také řadu zajímavostí a rarit. Nejstaršímu zvolenému zastupiteli táhne na 90 let, s předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem si zas ve volebním štábu strany potykal třináctiletý „analytik“ Mikuláš Kopas, v domažlickém okrsku sčítala komise hlasy rovných 17 hodin.

Nejstaršímu zvolenému zastupiteli Josefu Pelikánovi z Minic na Písecku bude za tři roky 90 let a tvrdí, že velkou politiku příliš nesleduje, protože se mu jeví „moc ode zdi ke zdi“. Na radnici obce s 34 obyvateli zasedne jako nezávislý kandidát s dalšími osmi kolegy. „Kvůli nedostatku lidí jsem i kývnul, ještě dokud vydržím. Co já vím, jak budu dlouho živ,“ tvrdí pan Pelikán.

Nejmladších zastupitelů je šest osmnáctiletých, většinou studentů. Pracujícím z nich je pouze automechanik Tomáš Plachý, lídr a jediný zvolený kandidát uskupení s názvem Plnou parou vpřed ve Ctiněvsi na Litoměřicku. V sedmičlenném zastupitelstvu, které jinak ovládlo sdružení Ctiněves - náš domov, tak bude asi v opozici.

Reportáž Ivana Lukáše a Edity Horákové (zdroj: ČT24)

Stodvouletý Stanislav Spáčil (KSČM) z Křenovic na Vyškovsku si udržel alespoň pozici nejstaršího kandidáta v historii českých voleb. Ve své obci sice získal desítku preferenčních hlasů, což ho vyneslo z posledního místa kandidátky na třetí, do zastupitelstva se ale nedostal.

Atmosféru ve volebním štábu TOP 09 v pražské Malostranské besedě zpestřil svou přítomností mladý příznivec strany - třináctiletý Mikuláš Kopas. Média dříve informovala o tom, že hoch trpí vzácnou formou autismu a zajímá se výhradně o politiku. Mikuláš se přitom setkal i s předsedou strany Karlem Schwarzenbergem, kterému přes zhruba šedesátiletý věkový rozdíl nabídl tykání a Schwarzenberg jeho nabídku přijal. „Já jsem Miky, ty jseš asi Karel?“ oslovil šéfa české diplomacie. Ministra financí Miroslava Kalouska požádal o kopii státního rozpočtu, na což ministr jen opáčil otázkou, kam ji má poslat.

Hlasy voličů dostali i kandidáti, kteří už na radnicích zasednout nemohli. Oblíbený učitel budějovického gymnázia Josef Cepák zemřel tragicky v srpnu na Mont Blancu při výstupu, který si dal k šedesátinám. „My jsme si pana profesora Cepáka natolik vážili, že jsme neměli nikdo sílu takového člověka vyškrtnout,“ řekl pro ČT Svatomír Mlčoch (Otevřená společnost a Zelení). Jeho památku voliči uctili tím, že mu dali přes 1 000 hlasů. Jan Jána z České Třebové jich získal ještě víc. Zemřel necelý měsíc před volbami, také jeho z piety na kandidátce kolegové ponechali.

Nejdelší sčítání trvalo v 10. domažlickém okrsku 17 hodin. Komisaři tu chtěli mít absolutní jistotu, podle slov tajemnice Městského úřadu v Domažlicích Mileny Vlčkové nedocházela komise opakovaně ke shodě a sčítalo se znovu a znovu. „S přibývajícím časem rostla nervozita a s ranními hodinami i únava,“ dodala úřednice.

Desítky nových obyvatel se před volbami pozoruhodně přihlásily třeba do Bublavy, Hřenska nebo Horské Kvildy. Tamní starousedlíci ale nechtěli, aby o budoucnosti obcí, včetně podnikatelských záměrů, rozhodovali lidé se soukromými zájmy. K urnám proto přišli skoro všichni. Volební účast tak tady činila oproti českému průměru skoro dvojnásobek, místy i devadesát procent.