Komise potvrdila výsledky víkendových voleb, soudy pořeší stížnosti

Praha - Státní volební komise potvrdila výsledky komunálních a prvního kola senátních voleb, které se konaly o víkendu. Od středy 20. října začíná desetidenní lhůta, kdy je lze zpochybnit, pokud se někdo domnívá, že byl porušen volební zákon. Komise se stížnostmi počítá, doprovázejí totiž pravidelně každé volby.

Státní volební komise schválila výsledky víkendových voleb za necelých dvacet minut. Už teď se ale objevily pochybnosti - třeba s přihlašováním obyvatel a svážením lidí do volebních místnostní za peníze. Stížnosti neřeší komise, nýbrž soudy.

Václav Henych, člen Státní volební komise:

„Pokud jde o volby do třetiny Senátu, tam je příslušný Nejvyšší správní soud v Brně, pokud jde o volby do zastupitelstev obcí, pak je to krajský soud.“

Reportáž Jany Čermákové (zdroj: ČT24)


Podle ministra vnitra a předsedy Státní volební komise Radka Johna byl o víkendu velký zájem o to být přímo u sčítání hlasů. Ministerstvo dalo povolení každému, kdo si požádal. A nebyli to jen novináři, jak bývá zvykem, ale i zástupci politických stran a samotní voliči. „Poslední povolení jsem podepisoval ještě v sobotu asi v 11 hodin, pak už nikdo dál nechtěl,“ prohlásil John. Znovu se Státní volební komise sejde přesně za týden, aby potvrdila výsledky druhého kola senátních voleb. Hlasovat se bude v pátek a v sobotu.

V komunálních volbách sice získala ze stran nejvíce hlasů ODS, přišla ale o výlučné postavení na radnicích mnoha měst včetně statutárních. Občanští demokraté poprvé prohráli klání o pražské zastupitelstvo, kde je předběhla TOP 09. ODS získala 18,83 procenta hlasů a 5 181 zastupitelských křesel, bude jich mít v porovnání s volbami 2006 o 2000 méně. Více hlasů, ale méně mandátů získala ČSSD, která dokázala ODS sebrat vítězství v mnoha velkých městech. Sociální demokraty, kteří obsadili 4 633 křesel, volilo 19,72 procenta lidí.

Druhé kolo senátních voleb bude ve znamení souboje ČSSD se stranami koalice

O složení Senátu se rozhodne až ve druhém volebním kole, kde to bude hlavně souboj mezi kandidáty ČSSD a stranami vládní koalice. ČSSD má šanci naplnit své předsevzetí získat v Senátu nadpoloviční většinu zvolením 12 svých kandidátů, kteří první kolo vyhráli. Šanci na úspěch má i v deseti dalších finálových duelech.

Rovněž strany vládní koalice mohou uspět v 21 obvodech, což by jim naopak zaručilo udržení většiny v horní komoře Parlamentu. Nově v Senátu mají možnost usednout také kandidáti uskupení Severočeši.cz a Nestraníci.

Vydáno pod