Jihočeské centrum pro narkomany je opět v provozu

České Budějovice - Jihočeské centrum pro narkomany, které v červnu bez peněz zavíralo, nyní znovu rozjíždí provoz. Také tehdejší reportáž České televize o propuštěných terapeutech a drogově závislých, kteří musí za léčbou jezdit až do Prahy nebo Plzně, přiměla města a kraj k reakci. Centrum v Českých Budějovicích tak získalo prostředky na provoz zatím do konce roku. Do jediného krajského centra se vrátil lékař, zdravotní sestra i další terapeuti. Na starosti mají první dvacítku narkomanů. „Teď už je všechno zpátky. Komplexní program jede naplno,“ potvrzuje ředitelka substitučního centra Michaela Kotyzová.

Cestu zpět našel také 25letý klient Dan. Vyzkoušel tvrdé drogy, nyní užívá substituční léčbu, která potlačuje odvykací příznaky. Pravidelně si proto do centra chodí pro lahvičku metadonu. „Je to pro mne jediné řešení, které je v současné době možné,“ říká Dan.

S nedostatkem peněz se provozovatelé centra potýkali celých šest měsíců. Už v červnu vyčerpali příspěvky od radnice a kraje a finanční injekce ze státní pokladny měla letos slabý účinek. Takže správci propustili zaměstnance a zavřeli dveře. „Je to kvůli výpadku prostředků ze státní správy. Chybělo zhruba tři čtvrtě milionu korun,“ vysvětloval problémy Michal Němec ze společnosti Prevent, která centrum provozuje.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Peníze na oživení centra nyní posílají zástupci kraje a některých radnic. S jejich pomocí v centru tzv. metadonový program udrží do prosince. „Ze strany radnice se snažíme pomoci dalším příspěvkem 100 tisíc korun,“ informuje náměstek primátora Českých Budějovic za KDU-ČSL Rudolf Vodička. Provoz spolyká celkem ročně 1,5 milionu. „My jsme udělali všechno, aby toto jediné centrum přežilo,“ tvrdí Ivana Stráská, náměstkyně hejtmana za ČSSD.

Zatím ale není jasné, zda centrum přežije příští rok. V pokladně chybí na provoz zatím milion korun. Substituční centrum v kraji funguje už pět let a postaralo se zatím o zhruba stovku narkomanů. Někteří klienti tam dojíždějí denně z míst vzdálených až 80 kilometrů.

Centrum pro narkomany
Zdroj: ČT24