Dopravu ve Velkých Hamrech komplikuje výstavba kanalizace

Velké Hamry (Jablonecko) - Výstavba kanalizace ve Velkých Hamrech na Jablonecku zkomplikovala dopravu na hlavní silnici I/10 z Turnova na Harrachov. Od července je doprava ve městě svedena na polovinu vozovky a řízena semafory. Původně už měly práce skončit, ale firma, která kanalizaci buduje, požádala o prodloužení omezení. Ve Velkých Hamrech stále nemá silnice finální povrch, protože čeká právě na kanalizaci. Podle Jaroslava Jakubičky z odboru dopravy Libereckého kraje budou proto semafory dopravu ve městě řídit až do poloviny listopadu.

Situace je o to složitější, že silnici I/10 využívají řidiči kamionů, kteří se chtějí vyhnout silnici I/14 z Jablonce na Tanvald, která se rovněž opravuje a semafory jsou tam na několika úsecích. Od 26. do 30. října bude navíc dvoukilometrový úsek silnice od Jablonce po Lučany nad Nisou uzavřen pro veškerou dopravu kvůli pokládce nových povrchů.

Ve Velkých Hamrech ale stavbu kanalizace nemohli odložit. Projekt na výstavbu zhruba 1,2 kilometru kanalizačního potrubí tam připravili už před pěti lety, město ale dlouho marně žádalo o dotace na jeho realizaci. Na dobudování kanalizace už čtyři roky čeká i dokončení rekonstrukce frekventované silnice I/10. Ředitelství silnic a dálnic opravilo většinu bezmála 50 kilometrů dlouhé trasy z Turnova do Harrachova už v letech 2003 až 2006, akce přišla na zhruba 1,6 miliardy korun.

Vydáno pod