Tisíce matek přišlo definitivně o 3 000 korun mateřské

Praha - Čtyřicet dva tisíc matek přišlo definitivně v průměru o 2 870 korun mateřské. Stát, který jim měl doplatit tuto dávku za první měsíce letošního roku, udělal chybu v zákoně. Mateřská za jeden měsíc matkám nepřišla a už ani nepřijde. Její doplacení ministr práce a sociálních věcí zavrhl. V některých případech matky přišly až o 5,5 tisíce korun. Poslanci při schvalování zákona prostě přehlédli, že ve výčtu měsíců, které mají zpětně proplatit, chybí červen.

„Jsou to docela zmatky. Říkám si, že když už pracují na tom, aby nám to vrátili, tak to už mohli dát všechno. Ale jsme rádi, že alespoň něco jsme dostali,“ říká Anna Šmejkalová, matka čtyřměsíčního Viléma.

„K technické chybě došlo při schvalování zákona. Zákon procházel celým legislativním procesem a skutečně bývalá Poslanecká sněmovna si toho nevšimla,“ uvedla mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Viktorie Plívová. Ministerstvo už o doplacení mateřské neuvažuje.

Reportáž Terezy Krásenské (zdroj: ČT24)

Na doplatek mateřské by stát musel vyčlenit ze státního rozpočtu 120 milionů korun. Navíc administrativní náklady by se vyšplhaly na 20 milionů. „Po zhodnocení všech administrativních a finančních nároků, které by neslo toto zpětné vracení, jsme vyhodnotili, že částku vracet nebudeme,“ vysvětluje mluvčí Plívová.

Podle ministerstva by navíc kvůli poskytnutí doplatku poslanci museli přijmout nový zákon. Matky by se tedy peněz dočkaly nejdříve ve druhé polovině roku 2011. Jenže to už některé matky budou opět pracovat.