Reportéři ČT: Co radním nevoní, přesunou za Prahu

Praha – Radní hlavního města Prahy neví, kam s odkalištěm. Nejvíce zapáchající část pražské čističky odpadních vod totiž může být na vltavském Císařském ostrově pouze do roku 2015 a poté musí zmizet. Je přitom nezbytné, aby se provoz rozběhl kdekoliv jinde. Metropole by jinak přišla o evropskou dotaci ve výši několika miliard. Zařízení zpracovávající výkaly a exkrementy se proto přesune za Prahu, do vesničky Drasty. Jejím obyvatelům ale magistrát nic na rovinu říct nehodlá. Příliš by se bouřili.

Kalové hospodářství je nezbytnou součástí každé čistírny odpadních vod. V této poslední a nejvíce nechtěné časti končí veškerý pevný materiál, který po vyčištění vody zbude a který se musí dále zpracovat. Kromě ostatního se sem tak dostávají veškeré splašky, výkaly a exkrementy. Tento materiál samozřejmě nikomu nevoní, zvlášť ne radním z pražského magistrátu. Rozhodli se proto přesunout hospodářství za město, do 20 kilometrů vzdálené vesničky Drasty.

Odkaliště stojí v Drastech, v katastru obce Klecany, již od roku 1965. Avšak od povodní v roce 2002 už kvůli zastaralé technologii fungovalo pouze jako záloha. Místní provoz měl postupně utichat. Přesto se nyní uvažuje, že jeho provoz bude opět plně obnoven. Obyvatelům tak nezbývá nic jiného než rozčilení a nejistota. Magistrátní úředníci totiž nejsou schopni nebo nechtějí více podrobností sdělit.

Kam s kaly čistírny odpadních vod (zdroj: ČT24)

Peníze jsou opět až na prvním místě

„Není rozhodnuto, že kalové hospodářství bude umístěno v Drastech. Je to jedna z variant, která je dneska ve fázi posuzování EIA,“ tvrdí radní Vladislav Mareček (ODS), jenž se přípravou stavby čističky zabývá. Přitom odborné hodnocení EIA, které zkoumá dopady či vliv každé takové stavby na životní prostředí, je klíčové při rozhodování Evropské unie o přidělení dotace. A o peníze z evropských fondů jde Praze především.

Slibům, že o ničem dosud není rozhodnuto a že vše je zatím ve fázi studií a variant, lze ale jen těžko uvěřit, vzhledem k situaci, v jaké se momentálně Pražané nacházejí. Metropole musí svůj problém s čištěním vody nutně vyřešit, jelikož jí hrozí milionové sankce za to, že neplní limity čistoty vody na odtoku z čistírny. Aby je mohla začít plnit, potřebuje jednak novou vodní linku a také modernizaci té staré, která leží na vltavském Císařském ostrově. Že je osud odkaliště v Drastech zpečetěn, jsou přesvědčena i místní sdružení, která proti tomu bojují. „Podle našich informací je ten projekt už rozběhlý takovým způsobem, že už je poměrně obtížné jej zastavit,“ obává se Martin Řimnáč z Občanského sdružení Klecansko, Větrušicko a okolí.

Miroslav Šuta, poradce v oblasti ekologických rizik

Já se obávám, že záměrně tam není zmíněno právě to konečné řešení problémů, protože spalovna vyvolává vždycky odpor místních obyvatel. Představuje tu největší zátěž a je logické, že ta spalovna, pokud by stála v daném místě, by mohla představovat mnohem větší riziko než vlastní úprava kalů.

Celý projekt čističky by měl přijít na 22 miliard korun, město proto žádá EU o šestimiliardovou dotaci a tlačí ho přitom čas. Období, kdy může čerpat evropské peníze, končí v roce 2015, přičemž ve stejný rok zároveň musí zmizet odkaliště z Císařského ostrova. Po protestech trojských obyvatel proti umístění zařízení se na tom již dříve dohodly městská část Praha–Troja a magistrát.

Odkaliště nestačí, tak ještě spalovnu

Není tak nic jednoduššího, než za pět let rozjet kalové hospodářství právě v Drastech. Pražští radní se ty místní snažili přesvědčit slibem rozsáhlých investic, ale obyvatelé se v referendu vyjádřili jasně: „Kaly tu nechceme.“ Vždyť v souvislosti s odkalištěm vyvstává i otázka spalovny. „Pražský magistrát chce do roku 2025, alespoň podle své energetické strategie, někde v okolí Prahy umístit spalovnu kalů. Z logistických důvodů je nasnadě, kde by měla stát,“ odhaduje možnou budoucnost Martin Řimnáč. A jak na logickou otázku, kam s kaly, odpovídají magistrátní úředníci? Obligátně nejistě – je to pouze jedna z variant.

Jan Bouček, Magistrát hl. m. Prahy

My ještě vůbec nevíme, co tam bude. Tady bylo asi 72 variant kalového hospodářství. My jsme to zredukovali na 3 varianty, že tam bude spalovna, vyhnívačky se spalovnou nebo tohle. Ale samozřejmě jsme si tu spalovnu netroufli dát do variant, protože kdybyste tam viděli komín, tak se zblázníte hned od začátku.

  • Vizualizace kaliště v Drastech autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2033/203274.jpg
  • Vizualizace kaliště v Drastech autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2033/203276.jpg
  • Čistička odpadních vod na Císařském ostrově autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2033/203278.jpg