VV podpoří v Ostravě Maštalíře proti Janáčkové

Praha - Věci veřejné podpoří ve druhém kole senátních voleb v Ostravě kandidáta ČSSD Antonína Maštalíře. Vedení koaliční ODS dalo naopak podporu nezávislé Lianě Janáčkové, což ale místní občanské demokraty rozladilo. VV dále stojí celkem za 16 kandidáty ODS, třemi kandidáty TOP 09, třemi lidovci. V Mostě podpoří Alenu Dernerovou (Severočeši.cz) proti Zdeňkovi Brabcovi (ČSSD), oznámila dnes na brífinku představitelka VV Kateřina Klasnová.

Maštalířovu podporu vysvětlila Klasnová tím, že se za něj postavila sama ostravská ODS: „Je podle nás kvalitní kandidát, byl by to kvalitní senátor.“ Lidovce podporují VV všechny tři, kteří se do druhého kola dostali: Zdeňka Pešu v Blansku, Stanislava Juránka v obvodu Brno-město a Petra Šilara v Ústí nad Orlicí. Peša kandiduje proti Jozefu Regecovi (ČSSD), Juránek proti Václavu Božkovi (ČSSD) a Šilar proti Miloslavu Souškovi (ČSSD).

Mezi 16 kandidáty ODS jsou i lidé, které VV podporovala už v prvním kole, tedy Jiří Oberfalzer v Berouně, Pavel Eybert v Táboře a Jiří Šneberger v Plzni. Nejmenší vládní strana dala podporu také Tomáši Julínkovi v Brně-venkov, Jiřímu Žákovi v Bruntálu, Aleně Venhodové v Hodoníně, Jiřímu Liškovi v Jičíně, Miloši Vystrčilovi v Jihlavě, Zdeňku Janalíkovi v Kroměříži, Přemyslu Sobotkovi v Liberci, Veronice Vrecionové v Mělníku, Milanu Burešovi v Novém Jičíně, Janu Hálkovi v Olomouci, Milanu Pešákovi v Praze 11, Petru Bratskému v Praze 6 a Pavlu Sušickému v Ústí nad Labem.

Brífink Věcí veřejných (zdroj: ČT24)

VV mají jediného pochybného kandidáta

S podporou VV jde do druhého kola za TOP P9 Jan Horník v Karlových Varech, Jaromír Štětina v Praze 10 a Zdeněk Nováček v Kutné Hoře. Horník a Štětina se utkají s kandidáty ODS, Nováček se zástupcem ČSSD. K podpoře kandidátů koaličních partnerů vyzval také premiér a předseda ODS Petr Nečas. Naopak opoziční ČSSD vyzvala voliče, aby dali hlas jejím kandidátům. Obrátila se i na voliče TOP 09 a VV.

Do druhého kola senátních voleb, které budou tento pátek a tuto sobotu, postoupil jediný kandidát VV, a to Stanislav Czudek ve Frýdku-Místku. Utká se s Petrem Gawlasem (ČSSD). Hospodářské noviny nedávno napsaly, že Czudek objížděl mítinky a agitoval navzdory tomu, že je už řadu měsíců v pracovní neschopnosti a pobírá nemocenskou. Czudek se hájil tím, že má povoleny vycházky.