„Lovci lebek“ zadrželi v Praze bývalého ukrajinského ministra

Praha/Kyjev - Česká policie zadržela v pondělí mezinárodně hledaného bývalého ukrajinského ministra hospodářství Bohdana Danylyšyna. Ukrajinská generální prokuratura večer oznámila, že shromáždila a odeslala do Česka veškeré dokumenty potřebné k jeho vydání. Hledaného muže zadrželi kolem 22:00 na ulici v Praze 6 policisté z oddělení cíleného pátrání - takzvaní „lovci lebek“. Danylyšyn je na Ukrajině stíhán za zneužívání služebního postavení a porušování povinnosti při správě cizího majetku. Podle dostupných informací ale obvinění odmítá, ukrajinská opozice jeho zadržení důrazně odsoudila. Politik prý ze země odjel v srpnu, den poté, co proti němu bylo zahájeno trestní stíhání.

„Zadržení proběhlo bez problémů. V současné době je v předběžné vazbě a soud bude rozhodovat o jeho vydání zpět na Ukrajinu,“ informovala mluvčí české kriminální policie Pavla Kopecká. Ukrajinský list Kyiv Post v září s odkazem na telefonický rozhovor s Danylyšynem uvedl, že bývalý ministr je od začátku června na dovolené a léčí se v zahraničí. Místo svého pobytu nechtěl uvést, ale ujistil redaktory, že se před policií neskrývá. O tom, zda zvažuje žádost o politický azyl, prý chtěl rozhodnout až poté, co jeho léčba skončí. 

Bývalý ministr, který působil ve vládě premiérky Julije Tymošenkové, se podle dostupných informací zabýval koordinací státních zakázek. V této činnosti se měl dopouštět neoprávněného plýtvání a neefektivního využívání státních prostředků. Způsobil tím údajně státu škody ve výši 13,9 milionu hřiven (31 milionu korun). Kopecká dnes s odvoláním na údaje ukrajinské strany uvedla, že zadržený měl v roce 2007 zvýhodnit firmu, která dodávala státu maziva a paliva. Trestní sazba za činy, z nichž je obviněn, je podle ukrajinských zákonů tři až šest let.

Podle kyjevských médií jde zatím o nejvyššího státního úředníka, který čelí podezření ze spáchání trestného činu od doby, co letos v únoru získal úřad prezidenta dlouholetý rival Tymošenkové Viktor Janukovyč. Nové vedení země nechalo s pomocí tří amerických auditorských firem provést rozsáhlou prověrku vládního hospodaření. První výsledky auditu údajně prokázaly, že vláda Tymošenkové zpronevěřila téměř půl miliardy dolarů (8,6 miliardy korun).

Opozice: Janukovyč změnil Ukrajinu v policejní stát

Vedení hlavní ukrajinské opoziční strany zadržení bývalého ministra označilo za pokračování represí ukrajinského režimu proti politickým protivníkům. Vedení strany Baťkivščyna (Vlast), jemuž předsedá Tymošenková, obvinilo režim prezidenta Viktora Janukovyče z rozpoutání „honu na čarodějnice“. „V rozporu se svými vlastními slovy o hodnotách demokracie Janukovyč změnil Ukrajinu v policejní stát,“ stojí v prohlášení, o němž strana Tymošenkové dnes informovala na svém webu.

Ukrajinská premiérka Julija Tymošenková u ukrajinského správního soudu
Zdroj: ČT24