Vláda projedná evropský předpis o MHD nebo snížení cen elektřiny

Praha - Veřejná hromadná doprava v Česku bude zřejmě posuzována mnohem přísnějším metrem. Evropský předpis, který dnes projedná vláda, má jasně stanovit, na jaký standard mají právo třeba cestující se zdravotním postižením, matky s kočárky nebo senioři. Ministři taky projednají třeba návrh na zrušení bezplatného jízdného pro zákonodárce.

Všechny tramvaje a trolejbusy budou muset být alespoň částečně nízkopodlažní. Nařízení pamatuje i na krajské dopravní prostředky. Polovina spojů, které najedou víc než 70 tisíc kilometrů ročně, má být snadno přístupná pro postižené. Veškerá nová vozidla musí být uživatelsky komfortní pro handicapované cestující, je to například nízkopodlažní nástupní prostor v autobusech, taktéž třeba ve  vlacích.

Každý nový vlak bude muset mít jeden vagon, který bude pro postižené snadno přístupný. Další pravidla se týkají třeba přepravy dětských kočárků a míst pro vodicí psy. U autobusů budou platit limity pro stáří vozů. Změnit se má i jejich označení. Autobusy musí mít například označení cílové zastávky, a to takové, aby bylo viditelné i v noci.

Vláda a mhd (zdroj: ČT24)

Na dopravu přijde na vládě řeč i v jiném kontextu. Ministři zřejmě dají zelenou návrhu, který zbavuje všechny zákonodárce a ústavní soudce možnosti cestovat veřejnou hromadnou dopravou zdarma. Návrh opoziční ČSSD kabinet pravděpodobně schválí.

Ministři dnes také jasně rozhodnou, jakým způsobem zmírní růst cen elektřiny v příštím roce. Zdražení má omezit třeba zvláštní srážková daň za elektřinu vyrobenou ze solárních elektráren.