Pražskou Opencard by si mělo pořídit ještě asi 60 000 cestujících

Praha - Kartu Opencard nemá na pražskou MHD ještě zhruba 60 000 cestujících, pro které se přestanou 13. listopadu prodávat klasické papírové kupony, informoval o tom mluvčí projektu Martin Opatrný. Jde o cestující, kteří využívají tarify pro dospělé a seniory. Od 14. listopadu si koupí už jen elektronické kupony, které se nahrávají právě na kartu Opencard. Klasický měsíční nebo čtvrtletní kupon na MHD si budou moci dospělí a senioři koupit naposledy 13. listopadu. Po skončení platnosti zakoupených papírových kuponů už budou muset používat pouze elektronické kupony. Vydání karty Opencard je i nadále zdarma.

Lidé, kterých se to týká, by podle zástupců města neměli s pořízením karty otálet. Vydání karty totiž trvá asi dva týdny. Po 13. listopadu se budou prodávat papírové kupony pouze pro studenty vysokých škol.

Kartu Opencard si pořídilo už přes 500 000 lidí, používají ji především jako tramvajenku. Některým lidem ale vadí, že si nemohou vybrat, zda budou používat papírové průkazky nebo Opencard. Opatrný ale odmítá, že by byli cestující k pořízení karty nuceni. „Je pravda, že zavedení elektronického jízdného je radikálním krokem v městské dopravě. Ovšem krokem na cestě k lepším službám veřejnosti, změnou, která cestujícím přináší oproti starým papírovým kuponům řadu výhod,“ uvedl mluvčí. Podle něj elektronické jízdné nabízí funkce, které papírové kupony neumí. Lze u nich například libovolně stanovit začátek jejich platnosti.

Lidé si o Opencard mohou pořádat přes internet nebo osobně v paláci Adria a Škodově paláci v Jungmannově ulici, v pobočkách městské knihovny a dále v některých předprodejních místech ve stanicích metra.

Nákladný projekt Opencard prověřilo už několik auditů, které ukázaly, že je předražený a některé smlouvy města s firmou Haguess byly nevýhodné. Karta může sloužit i jako průkazka do knihovny nebo při placení parkovného. Praha ale původně slibovala více funkcí.

Vydáno pod