Soud rozhodl v kauze Štiřín, Srba a spol. jsou nevinní

Praha - Městský soud v Praze dnes zprostil někdejšího generálního sekretáře ministerstva zahraničí Karla Srbu, Evu Tomšovicovou, exředitele Štiřína Jiřího Zoufala a jednatele stavební firmy Petra Langera obžaloby z více než třináctimilionového podvodu na státu při rekonstrukci zámku Štiřín, příspěvkové organizace ministerstva zahraničí. Rozsudek není pravomocný a lze se proti němu odvolat.

Prvoinstanční senát všechny obviněné již v červnu 2007 osvobodil, odvolací Vrchní soud v Praze však v dubnu 2008 verdikt zrušil a případ vrátil k novému projednání. Všichni tři muži obvinění od počátku odmítají, Tomšovicová v procesu vypovídala v neprospěch ostatních. Srba s Tomšovicovou dostali v minulosti dvanáctileté tresty vězení za přípravu vraždy novinářky. Srba byl v září po osmi letech strávených za mřížemi propuštěn na svobodu.

Obhájce Karla Srby Vít Široký:

„Tyto hospodářské kauzy se odvíjely od výpovědi paní Tomšovicové, která se sama doznala, že na tom participovala. Ani jí ale soud neuvěřil a zprostil viny.“

Reportáž Davida Blažka (zdroj: ČT24)

V případu Štiřín vinila žalobkyně Srbu a spol. z toho, že se před lety dohodli na tom, že ošidí stát. Od podzimu 1999 do konce roku 2000 prý ministerstvo zahraničí připravili o víc než 13,6 milionu korun. Podvod podle obžaloby spočíval v záměrném nadhodnocování faktur na stavební práce ve Štiříně - šlo o opravu střechy, zemní práce a demolici objektu. Některé práce podle žalobkyně nebyly provedeny vůbec.

Jak měl podle obžaloby probíhat podvod?

Jiří Zoufal požádal ministerstvo zahraničí o navýšení financí na stavební práce zámku Štiřín a Srba se prý postaral o to, aby ministerská komise další peníze přidělila. Stavební firmy byly vybírány ve výběrových řízeních, která byla podle Tomšovicové zmanipulovaná. Langer pak údajně potvrdil provedení určitých stavebních prací, a nadhodnocené faktury tak mohly být proplaceny. Část peněz, které stavební firmy dostaly nad rámec provedených prací, firmy podle žalobkyně vrátily a právě z nich se prý obžalovaní obohatili. Srbovi podle obžaloby vozili peníze Langer s Tomšovicovou. Postupně mu prý předali nejméně pět milionů korun.

Zámek Štiřín
Zdroj: ČT24