Policisté přerušili pátrání v Troji, zadrženého muže chtějí obvinit

Praha – Policie dnes v podvečer přerušila pátrací akci v pražské Troji, devítiletou dívku Annu Janatkovou, která se před týdnem ztratila, se jim bohužel najít nepodařilo. O dalším postupu rozhodnou policisté ráno. Mohutná pátrací akce v Troji se během dne rozjela na základě výpovědi podezřelého muže, kterého policie zadržela včera večer. Podle serveru Lidovky.cz potvrdil vysoký policejní důstojník z pražské kriminálky, že je jen otázkou několika hodin, kdy bude s mužem zahájeno trestní stíhání. Podrobnosti chce policie sdělit až na zítřejší tiskové konferenci.

Podezřelý muž, který je průběžně vyslýchán, zanechal na jedné z věcí, které se po dívce našly, vzorek DNA. Podle něj ho pak kriminalisté našli. Muž prý byl v minulosti několikrát soudně trestán.

Podle redaktorky ČT Kamily Štíchové, která zásah sledovala přímo v Troji, jde ale o velmi rozlehlou a nepřehlednou lokalitu. Policisté proto měli lopaty, rýče, vidle a páčidla a území doslova převraceli naruby, rozkopávali zahrady v zahrádkářské kolonii, rozhrabávali komposty a spadané listí. Pomocí páčidel a kleští se dostávali do opuštěných objektů. V pátrání po Aničce jim pomáhali rovněž psovodi se speciálně vycvičenými psy a hasiči ze speciálního týmu na vyhledávání v nepřístupných místech, jako jsou studny nebo propustě.

Pátrání trvá už osm dní

Dívka byla naposledy spatřena 13. října odpoledne, ze školy šla obvyklou trasou společně se spolužačkami. V ulici Pod Písečnou se ale rozdělily a poté se stopa děvčete ztrácí. V Troji se našel jen batoh a lahev s pitím. Až do neděle místo intenzivně prohledávalo téměř 800 policistů, zapojili se kynologové se speciálně vycvičenými psy i vrtulník s termovizí. Pátrání bylo zatím neúspěšné i v dalších krajích republiky.

Zvláštní opatření přijala také cizinecká policie na letištích. Informace o pohřešované Anně předali policisté i do Schengenského informačního systému i Interpolu. Dívka měří asi 120 centimetrů a má blond vlasy. Na sobě měla tmavě šedou zimní bundu, mohla být ale oblečena jen v červeném svetru s tříčtvrtečním rukávem. Pod ním měla žluté triko s krátkým rukávem. Na sobě také zřejmě měla fialovočernou šálu, dále tmavě modré džíny s červenobílým páskem a fialovou čepici s kšiltem. Obuty měla černé boty.