V Českých Budějovicích ohrožují jedy stavbu důležité silnice

České Budějovice - Nečekaná překážka ohrožuje v Českých Budějovicích výstavbu klíčové zanádražní komunikace. Na pozemcích v trase cesty objevili dělníci silně znečištěnou půdu a radnice nyní musí ekologickou zátěž urychleně odstranit. Stavba, která má výrazně odlehčit kolabující dopravě, už totiž začala. Ministerstvo financí ale s pomocí městu zatím váhá a podle krizového scénáře se práce na silnici můžou dokonce úplně zastavit.

Stavba důležité silnice začala po deseti letech v srpnu. Firma však na staveništi objevila starou ekologickou zátěž. Zapáchající zeminu teď vrší na břehu a část odváží. Její likvidace bude stát 20 milionů korun. „Je dost pravděpodobné, že toto území bude daleko širší,“ uvedl náměstek primátora Českých Budějovic František Jelen (ODS).

Podle radnice se do země dostaly jedy ze starých plynojemů v sousedství stavby. Majitelem přilehlých pozemků je energetický koncern E.ON. Jeho zástupci odmítají, že jde o únik látek z plynárenského areálu, který už postupně čistí. „Můžeme hovořit téměř o kompletní sanaci,“ řekl mluvčí E.ON Vladimír Vácha.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Pracovníci magistrátu přiznávají, že pokud město pozemky nevyčistí, stavba důležité silnice se může zastavit. Podle Jelena může dojít k úplnému zastavení stavby. Radnice se pokusí získat miliony na likvidaci jedů ze státní pokladny.

„Ministerstvo se zatím vyjadřuje ve smyslu, že žádné finanční prostředky na likvidaci této zátěže uvolňovat nechce,“ uvedl zastupitel Miroslav Joch (ČSSD). „Jaký bude výsledek, to v tuto chvíli nemohu předjímat,“ doplnil mluvčí ministerstva financí Jakub Haas.

Tzv. zanádražní silnice, která odvede tranzitní dopravu, bude stát miliardu korun a pětinu na ni posílá i kraj. Se sanací však rozpočet nepočítal. Podle nově zvolených zastupitelů se výstavba nové silnice nesmí zastavit a sanaci musí zaplatit město. 

  • Vizualizace zanádražní komunikace v Č. Budějovicích autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2041/204045.jpg
  • Trasa zanádražní silnice v Českých Budějovicích autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2041/204042.jpg