Evropských peněz se dočkají lanovka na Sněžku i liberecké tramvaje

Hradec Králové – Zástupci Královéhradeckého, Pardubického a Libereckého kraje uvolnili přes 3,8 miliardy korun z Regionálního operačního programu Severovýchod. Program byl původně pozastaven, protože vláda v srpnu rozhodla, že příští rok stát nebude na financování tohoto programu přispívat. V září ale kabinet své rozhodnutí přehodnotil. V rámci této výzvy už je schváleno 128 projektů, které se týkají oblasti rozvoje cestovního ruchu, dopravní oblužnosti a krajských měst.

„Můžou se tak začít podepisovat smlouvy a žadatelé mohou následně začít s čerpáním dotací,“ řekla mluvčí úřadu regionu Severovýchod Eva Jouklová. Z projektu se má financovat třeba lanovka na Sněžku, která má z unie dostat podporu 230 milionů. Starosta Pece pod Sněžkou Alan Tomášek nedávno varoval, že bez sedmiprocentního státního příspěvku by projektu hrozil konec, protože chybějících 20 milionů korun by už město nedokázalo zajistit. Pokud by vše šlo hladce, měla by se lanovka začít stavět příští rok na jaře a první turisty by mohla svézt v červnu 2013.

V Pardubickém kraji je největším schváleným projektem výstavba sportovně-turistického areálu na Králickém Sněžníku za 600 milionů korun, z nichž dotace má pokrýt třetinu. V Liberci zase může vedení města začít chystat dostavbu a rekonstrukci tramvajové trati za více než 400 milionů korun. Dotace tam činí 250 milionů korun. Město Liberec také dostane 540 milionů korun na projekty v rámci svého Integrovaného plánu rozvoje města.

Na rekonstrukci holického památníku cestovatele Emila Holuba má jít z fondů přes 18 milionů korun. Čtyřicet milionů má zase dostat archeopark pravěku ve Všestarech. Přes 90 milionů korun by měla dát unie na vybudování cyklostezky z Hradce Králové do Kuksu a téměř 50 milionů korun na nové muzeum betlémů v Třebechovicích pod Orebem. Seznam všech projektů lze nalézt na těchto internetových stránkách.