Zmizení Aničky: Zadržený muž po opuštění vazby zmizel, pátrání pokračuje

Praha - Policisté stále pátrají po devítileté Anně Janatkové, která se ztratila před více než týdnem v pražské Troji. Policisté v úterý zadrželi podezřelého, 41letého muže z Prahy, jehož DNA se našla na Aniččině batohu. Muž, který byl už osmkrát odsouzen a čtyřikrát ve vězení hlavně za majetkovou trestnou činnost, se ale nepřiznal, že by měl na zmizení Aničky nějaký podíl. Je obviněn ze zbavení osobní svobody, soudce ale kvůli tomu, že má policie jen nepřímé důkazy, neakceptoval návrh státního zástupce na vzetí do vazby. Muž poté odešel neznámo kam. Pro policii bylo propuštění obviněného překvapivé a proto nestačila zajistit jeho sledování. Podle deníku MfDnes muž odešel, aniž by si po propuštění vyzvedl osobní věci. Policisté jsou přesvědčeni, že má zmizení Anny na svědomí. Policie prosí veřejnost o pomoc, jakékoliv informace mohou sdělit kterékoli služebně policie nebo na tísňovou linku 158.

„Pátrání po Aničce je to absolutní priorita,“ uvedl na tiskové konferenci ředitel pražské policie Martin Červíček. „Jsem přesvědčen, že jsme si všichni uvědomovali mimořádnost případu, že bylo na všech policistech vidět, že jsou tátové a mámy od rodin,“ dodal s tím, že ale Aničku dosud nenalezli. Od minulé středy bylo podle Červíčka nasazeno více než tisíc policistů, několikrát byl použit vrtulník, pomáhali i policisté z poříčního oddělení. Policie prověřila víc jak 700 poznatků od svědků, čtvrtina z nich se ukázala pro pátrání důležitá. Pátrání tedy nadále pokračuje, byl vytvořen speciální sedmdesátičlenný tým.

Policisté zatím zjistili, že se 41letý muž pohyboval v pražské Troji, v místě, kde Anička zmizela. Díky tomu, že byl několikrát ve vězení, měla policie k dispozici jeho DNA, která se shodovala se stopami, které policie nalezla na batohu Aničky. Muž při výslechu měnil výpovědi, například tvrdil, že se v inkriminovanou dobu pohyboval na Praze 6, svědci a kamerový systém ale jeho tvrzení vyvrátili. Později přiznal, že se v Troji několikrát ten den byl. Batoh holčičky si prý jen potěžkal a díky tomu se na něj dostala jeho DNA. Policistům také přiznal, že se na místě ukájel při sledování erotického videa v mobilu. Policisté ho dopadli v jednom nebytovém prostoru na Praze 8.

Dívka byla naposledy spatřena 13. října odpoledne, ze školy šla obvyklou trasou společně se spolužačkami. V ulici Pod Písečnou se ale rozdělily a poté se stopa děvčete ztrácí. Našel se jen batoh a láhev s pitím. Pátrání bylo zatím neúspěšné i v dalších krajích republiky.

Zvláštní opatření přijala také cizinecká policie na letištích. Informace o pohřešované Anně předali policisté i do Schengenského informačního systému a Interpolu.

Dívka měří asi 120 centimetrů a má blond vlasy. Na sobě měla tmavě šedou zimní bundu, mohla být ale oblečena jen v červeném svetru s tříčtvrtečním rukávem. Pod ním měla žluté triko s krátkým rukávem. Na sobě také zřejmě měla fialovočernou šálu, dále tmavě modré džíny s červenobílým páskem a fialovou čepici s kšiltem. Obuty měla černé boty. Policie znovu vyzývá veřejnost o pomoc, zvláště obyvatele Prahy 8, aby prohlédli například sklepy, půdy a podobné prostory.