Státní zástupce obžaloval starostu Náchoda kvůli prodeji pivovaru

Náchod – Soud se starostou Náchoda Oldřichem Čtvrtečkou by mohl začít v listopadu, státní zástupce už totiž předal soudu rozsáhlou obžalobu kvůli údajným machinacím při loňském prodeji městského pivovaru. Uvedl to Náchodský deník. Starostovi hrozí v případě odsouzení až deset let vězení, sám ale jakékoliv pochybení odmítá.

„Obžaloba je značně rozsáhlá, hlavní vyšetřovací spis má 826 stran. K tomu patří i celkem 12 příloh, z nichž každá čítá v průměru 250 stran. Pokud bude mít spis i obžaloba všechny náležitosti, bude hlavní líčení nařízeno v listopadu,“ uvedl soudce Pavel Ruml. Státní zástupce starostu obžaloval z porušování povinnosti při správě cizího majetku a ze zneužití pravomoci veřejného činitele. 

Město loni pivovar prodalo liberecké firmě LIF za 150 milionů korun. Konkurenční pivovar Holba prý ale nabídl 185 milionů, výsledek výběrového řízení proto označil za nezákonný a prodej kritizovala i městská opozice. Protikorupční policie tak došla k závěru, že městu vznikla škoda 35 milionů korun. 

Čtvrtečka pak navíc s novým majitelem pivovaru podepsal smlouvu, která byla jiná, než jak ji schválilo městské zastupitelstvo. Některé formulace byly podle policie dodatečně změněny a rovněž mělo být provedeno antidatování, aby se město Náchod vyhnulo dodržení usnesení Krajského soudu v Hradci Králové, soud totiž nakázal, aby se neuzavírala smlouva o prodeji akcií. 

Sám starosta už v minulosti jakékoliv pochybení odmítl, kdyby prý město pivovar prodalo Holbě a akceptovalo by její podmínky, tak by za něj dostalo jen 136,5 milionu korun. Celá soutěž prý byla v pořádku a o prodeji rozhodlo zastupitelstvo. Proto považoval celé obvinění za naprosto nesmyslné – prý mělo souvislost s komunálními volbami. V nich nakonec Čtvrtečka neuspěl a v příštím zastupitelstvu nebude.