Senátní volby míří do finále

Praha - Na třetině českého území začal druhý den závěrečného kola letošních voleb do Senátu. Voliči můžou v každém z 27 obvodů hlasovat pro jednoho ze dvou místních finalistů. Rozhodnou o tom, zda bude mít v Senátu poprvé většinu levice, nebo zůstane vládním stranám. Ti, kteří se do volebních místností nedostali už v pátek, mohou hlasovat dnes od 08:00 do 14:00. První den voleb přišla méně než pětina voličů. Na některých místech se dokonce účast pohybovala jen kolem deseti procent. Ani druhý den nepřilákaly volby mnoho lidí. Z vyjádření volebních komisařů vyplývá, že hlasovalo kolem 25 procent voličů. ČT24 nabídne čerstvé výsledky, rozhovory s nově zvolenými senátory i tradiční povolební analýzy ve volebním speciálu od 13.45.

Hlasovací lístky a obálku lidé dostanou až ve volebních místnostech, musí si s sebou vzít jen průkaz totožnosti. Vyberou si hlasovací lístek se jménem svého favorita, vloží jej do obálky a tu pak vhodí do volební urny. Výsledky hlasování by měly být známy do večera. „Předpokládám, že do dvou a půl hodin po zavření volební místnosti budeme mít buď všechny výsledky, nebo naprostou většinu,“ dodal předseda Českého statistického úřadu Stanislav Drápal.

Klíčový bude výsledek dvou nejsilnějších stran. ODS bojuje o udržení většiny, ČSSD ji naopak může poprvé v historii získat - její kandidáti nastupují ve 22 obvodech a pro senátní převahu jim stačí 12 křesel. Podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky může horní komora sehrát roli pojistky proti chybám vlády Petra Nečase: „Pokud bude v Senátu jiná většina než v Poslanecké sněmovně, tak bude mít konečně Senát smysl.“

Premiér se ale naopak bojí, že pokud levice získá v horní komoře většinu, bude Senát destruktivní. „Měli by se toho obávat všichni občané v této zemi. My potřebujeme reformy, my potřebujeme tento tah na branku, my nepotřebujeme negaci a destrukci,“ apeloval na voliče premiér Petr Nečas.