Domácímu vězení soudci příliš nefandí

Praha - Trest domácího vězení zatím soudy pořád neukládají tak často, jak by si ministerstvo spravedlnosti představovalo. Pro soudce totiž není bez elektronického monitoringu dostatečně přísným trestem. Už rok čekají na speciální náramky, které mají odsouzené hlídat 24 hodin denně. Teď je kontrolují pouze probační úředníci, a to jen namátkově.

Zaměstnanci probační služby vyrážejí na večerní kontrolu pravidelně. Odsouzený na ně musí být připravený. Přes den sice chodí do práce, ale od osmi večer do pěti do rána nesmí na krok z domu. „Problémy mi to zatím moc nedělá, dá se to vydržet. Je to jako bych se vrátil zpátky do školky, takové menší hlídání,“ popisuje své pocity vězeň Jan, který si doma odpykává 5 měsíců za řízení bez řidičáku.

Aktuálně si trest za dveřmi svého bytu odpykává 44 lidí. Tři odsouzení už ho mají úspěšně za sebou, tři musí naopak za mříže. Kontroly je totiž opakovaně doma nenašly, mezi nimi i 39letého Martina z Horního Maršova. Ten dokonce probačním úředníkům vyhrožoval, že si nenechá omezovat osobní svobodu.

Reportáž Pavly Sedliské (zdroj: ČT24)

Náramky jsou zatím v nedohlednu

Ministerstvo spravedlnosti si slibovalo, že domácí vězení vzbudí u soudců větší zájem. Ti ale bez elektronických náramků, které by odsouzené nepřetržitě monitorovaly, nemají k alternativnímu trestu důvěru. „Trest domácího vězení byl koncipován jako náhrada vězení, skutečného vězení. Musí to být trest, který je v podstatě nejen každodenně, ale neustále silným omezením pro daného pachatele,“ vysvětluje svůj názor předseda Obvodního soudu pro Prahu 1 Libor Vávra.

Dvoumiliardový tendr na elektronické náramky zrušil v červenci ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil kvůli pochybnostem, že byl zmanipulovaný. Jeden ze soutěžitelů napadl zrušení výběrového řízení u antimonopolního úřadu, který nyní musí rozhodnout, a dál ministerstvo čeká, až začne platit novela zákona o veřejných zakázkách, aby tendr vypsalo v souladu s ním. Překážky by měly pominout nejdřív v listopadu. Ministerstvo spravedlnosti by pak mohlo vypsat nové výběrové řízení na elektronické náramky na přelomu roku.

Vydáno pod