Nové radnice - velké koalice nejsou výjimkou

Praha - Radniční koalice postupně dostávají podobu. Třeba v Plzni večer potvrdila oblastní vedení sociálních a občanských demokratů velkou koalici ODS a ČSSD. Stejné strany se sešly i v Praze, koalice vyloučena není, čeká se ale i na to, co oběma stranám zítra nabídne pražský vítěz - TOP 09. Vsetínští lidovci do noci řešili, jestli do boje o starostenský post pošlou Jiřího Čunka. Volby totiž nevyhráli, Čunek ale dostal od voličů nejvíc hlasů. K ničemu ovšem ve Vsetíně nedospěli. V Pardubicích už to vypadalo na koalici čtyř stran, ODS ale dohodu prozatím odmítla.

Pardubickou radnici povede koalice Sdružení pro Pardubice, ČSSD, sdružení Pardubáci a TOP 09. Dohromady poskládají sílu o 28 zastupitelích z celkových 39 křesel. ODS zůstává poté, co se s takzvanou „malou trojkoalicí“ nedohodla, společně s KSČM v opozici.

V Plzni mají sociální a občanští demokraté nakročeno k velké koalici. Okresní výkonný výbor ČSSD i oblastní rada ODS večer schválily předběžně dohodnutý koncept spolupráce, který vypracovaly v neděli vyjednávací týmy obou stran. Primátorem má být lídr vítězné ODS Martin Baxa. ČSSD si nárokuje v devítičlenné radě místa tří náměstků a jednoho radního, ODS připadne kromě primátora další náměstek a tři radní. Společně by občanští a sociální demokrati vládli většinou 28 ze 47 zastupitelů.

Povolební vyjednávání ve vybraných městech (zdroj: ČT24)

Očekávaná byla i schůzka ODS a ČSSD v Praze, kde se boj o magistrát začíná přiostřovat. V hlavním městě jasně vítězná TOP 09 obviňuje občanské a sociální demokraty, že ji chtějí obejít a vytvořit koalici bez ní. Dnešní jednání ale nic nenaznačilo. Naopak jasněji bude zítra, kdy právě TOP 09 předloží návrhy koaličních dohod jak ODS, tak ČSSD.

Předseda pražské TOP 09 František Laudát již včera v Otázkách Václava Moravce připustil reálnou možnost, že v Praze vznikne velká koalice. Lídr sociálnědemokratické kandidátky Jiří Dienstbier mladší sice v sobotu prohlásil, že taková koalice může fungovat jen přes jeho politickou mrtvolu, ale podle lídra pražské ČSSD Petra Hulinského je pro stranu prioritní program. Šéf pražské ODS Boris Šťastný velkou koalici nevyloučil a dodal, že programové kompromisy lze hledat ve všech případech. TOP 09 chce v úterý předložit návrh koaliční smlouvy oběma stranám, podle Laudáta mají šanci 50 na 50. Taková informace ale Šťastného překvapila. Připomněl, že ODS skončila v Praze druhá a navíc sedí s TOP 09 i ve vládě.

V Příbrami bude dál vládnout velká koalice ČSSD a ODS. V městském zastupitelstvu bude mít dohromady 17 z 25 křesel. Sociální demokraté obsadí v městské radě čtyři posty, občanští demokraté pak tři. Starostou by měl být i v příštím období Josef Řihák (ČSSD), místostarosty pak zřejmě budou Ivan Šedivý a Václav Černý z ODS. 

Také Prostějov zřejmě v příštích čtyřech letech povede velká koalice vítězné ČSSD a druhé ODS, koalice v čele města se tak nemění. Strany se dnes shodly, že podepíší koaliční smlouvu. Starostou města by se měl stát sociální demokrat Miroslav Pišťák. ČSSD má mít v městké radě sedm míst a ODS čtyři. Obě strany budou mít po dvou místostarostech. Nové zastupitelstvo se v Prostějově sejde 4. listopadu, do té doby by měla být smlouva o spolupráci podepsána. 

Velení na litoměřické radnici přebírá na příští čtyři roky koalice ODS, ČSSD a Strany zelených. V sedmadvacetičlenném zastupitelstvu bude disponovat 18 mandáty. Do čela města strany navrhnou dosavadního starostu Ladislava Chlupáče z ODS. Koalici v Jihlavě utvoří ČSSD, ODS a KDU-ČSL. V městské radě bude mít ČSSD a ODS pět křesel, lidovci jedno. Primátorem bude opět Jaroslav Vymazal (ODS). V opozici zůstane vedle KSČM a TOP 09 také uskupení Krásná Jihlava. Novinářům to dnes po víkendových jednáních řekl Vymazal. Dosud v Jihlavě vládla stejná koalice doplněná o Stranu zelených.

Občanským demokratům, kteří v Klatovech vyhráli komunální volby, pomůže pravicová spolupráce se Sdružením pro Klatovy SNK ED a s TOP 09 zůstat v čele druhého největšího města Plzeňského kraje. Koalice má disponovat 15 z 27 křesel v zastupitelstvu. Funkci starosty si má i nadále podržet Rudolf Salvetr z ODS.

V Kroměříži se otevřela cesta pro vládnutí koalice ČSSD, ODS a Volby pro Kroměříž. Post starosty zřejmě obsadí Daniela Hebnarová, která vedla do voleb občanské demokraty. Dosavadní starosta Miloš Malý (ČSSD), který byl v sobotu zvolen senátorem, bude statutárním místostarostou. Koalice nyní v sedmadvacetičlenném zastupitelstvu disponuje 14 hlasy. Sociální demokraté ale ještě nepovažují celou věc za uzavřenou, zatím má ČSSD v úmyslu přesvědčit ke spolupráci ještě nějakou další stranu. Strakonice povede koalice stran Slušnost a jistoty pro Strakonice, ČSSD a TOP 09. Vítěz minulých komunálních voleb ODS přechází do opozice.

  • Kašna Ondřeje Císlera v Plzni zdroj: JoVo http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1905/190480.jpg
  • Jiří Dientsbier ml. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2030/202917.jpg
  • Ilustrační foto zdroj: regiony.ic.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1187/118614.jpg