Už na letošní maturanty zřejmě čeká na vysokých školách zápisné

Praha – Už v příštím roce by měli noví studenti vysokých škol platit tzv. zápisné. Jeho výši by si určovala škola sama, maximálně by to ale mohlo být šest tisíc korun ročně. Ministerstvo školství už připravuje novelu, která by tuto změnu umožnila. Zápisné by částečně pomohlo vyřešit nedostatek peněz, se kterým se vysoké školy potýkají – má jít ale jen o dočasné řešení maximálně do roku 2013. Po tomto roce by pak studenti měli začít platit odložené školné.

„Vypouštíme takzvanou technickou novelu vysokoškolského zákona, která v sobě obsahuje úpravu několika bodů, které se vesměs týkají poplatků a fondů, například stipendijního fondu,“ uvedl na setkání s novináři náměstek ministra školství Kryštof Hajn. Jednou z navrhovaných změn je právě zavedení zápisného. Školy by také nově mohly využít až polovinu prostředků ze svých stipendijních fondů na jiné účely.

Záměr ministerstva kritizuje stínová ministryně školství Vlasta Bohdalová (ČSSD). Vláda prý v rámci zalepování rozpočtových děr omezuje dostupnost vzdělání tím, že ho zpoplatní.

Studio ČT24: Sto dní působení ministra školství ve funkci (zdroj: ČT24)

S tímto nápadem přišla už loni Karlova univerzita a podle ministerstva školství ho kladně přijali i zástupci dalších vysokých škol. „Už v roce 2011 by vysoké školy mohly dostat určitý příspěvek na základě všech těchto změn,“ dodal Hajn. Za to ale prý očekávají, že se školy víc zaměří na zvyšování kvality vzdělávání. Zástupce Karlovy univerzity ovšem dnes plánované kroky ministerstva překvapily, podle mluvčího univerzity prý v návrhu novely, kterou dostala k posouzení České konference rektorů, nebyla o zápisném ani zmínka.

Od akademického roku 2013/2014 by pak studenti měli začít platit odložené školné. Také jeho výše se bude lišit na jednotlivých vysokých školách, maximální výše bude 20 tisíc korun za rok. Studenti by však podle návrhu měli začít platit až poté, co po dokončení studia začnou vydělávat a dosáhnou určité výše platu.