Pencovi hrozí za zveřejnění databáze StB milionová pokuta

Praha – Aktivista Stanislav Penc, který na internetu zveřejnil databázi komunistické StB, za tento krok možná tvrdě zaplatí. Úřad na ochranu osobních údajů ho totiž obvinil z porušení zákona na ochranu osobních údajů a hrozí mu pokuta až milion korun. Uvedl to sám aktivista s tím, že už nahlížel do svého spisu, aby zjistil podrobnosti k obvinění. Na 5. listopadu je pak Penc předvolán k výslechu. ČTK dříve mylně informovala o pokutě 15 milionů.

Penc měl podle Úřadu na ochranu osobních údajů nezákonně zveřejnit databázi, která obsahuje osobní data asi 770 tisíc lidí. Obviněný aktivista ale tvrdí, že se podle platné legislativy na archiválie vzniklé činností StB ochrana osobních údajů nevztahuje.

O databázi se navíc Národní archiv vyjádřil, že jde o archiválii bez cizího zásahu, celou ji tak vytvořila StB. Podle Pence prý zákon zveřejňování archiválií nezakazuje. Aktivista to prý ve svém spisu doložil, Úřad na ochranu osobních údajů prý ale k těmto dokumentům nepřihlédl.

Celý případ se táhne už 16 měsíců, Penc je nicméně přesvědčen, že soud nakonec rozhodne v jeho prospěch. Ke zveřejnění databáze se prý odhodlal kvůli tomu, že stejný krok odmítl udělat Ústav pro studium totalitních režimů, když byl ještě vedený ředitelem Pavlem Žáčkem.