Senát si váže oranžovou kravatu, jednání o jeho podobě startují

Praha – Na prvních jednáních se dnes scházejí senátorské kluby, které by mohly dát oficiálnější rámec dosavadním neformálním konzultacím o povolební podobě Senátu. Zásadní změna tak čeká především vedení horní komory, kde dosavadního předsedu Přemysla Sobotku (ODS) pravděpodobně vystřídá zástupce sociálních demokratů. Ti nově v Senátu drží těsnou většinu 41 hlasů z 81. Pravděpodobně také dojde ke snížení místopředsednických křesel. Mandát Senátu ve stávající podobě vyprší 13. listopadu.

Jako hlavní adepti na post předsedy Senátu a druhého muže republiky jsou označováni místopředseda Senátu a bývalý odborářský předák Milan Štěch a místopředseda ČSSD a někdejší vicepremiér Zdeněk Škromach. Sám Přemysl Sobotka nepředpokládá, že by v čele horní komory měl stanout někdo jiný než zástupce ČSSD. „I když někteří ze sociálních demokratů by mi v primárním rozhovoru mezi čtyřma očima řekli, že by mě podpořili, neudělá to podle mého názoru nikdo. Sociální demokracie má jedinečnou šanci získat druhou nejsilnější funkci,“ uvedl Sobotka v Interview ČT24.

Špidla preferuje Gajduškovou

Někdejší předseda ČSSD Vladimír Špidla by moment, kdy by křeslo předsedy Senátu nepřipadlo sociální demokracii, „považoval za porušení dobrých zásad“. „Je tu příležitost, aby to byla některá ze silných sociálnědemokratických osobností, hovoří se nejvíc o Zdeňku Škromachovi, Milanu Štěchovi a Aleně Gajduškové,“ uvedl Špidla.

Sám by preferoval právě Gajduškovou. „Myslím si, že pro českou politiku by bylo docela zajímavé a dobré, kdyby to byla žena. Fakt je, že česká společnost je v tomto směru dost machistická a skleněný strop reálně existuje. Dovedu si představit, že to může komplikovat její cestu.“

Počet místopředsedů se sníží. O kolik, to se neví

Senát podle všeho rovněž čeká ztenčení počtu místopředsedů z pěti na čtyři. „Pět místopředsedů bylo kvůli předsednictvu. Vrátíme se pravděpodobně k půdorysu předsedy a čtyř místopředsedů,“ konstatoval stávající předseda Senátu Sobotka. O tom, kdo tyto funkce obsadí, by mohlo být jasněji dnes; nejméně pravděpodobnou se zatím jeví varianta, že by každá frakce měla svého místopředsedu. „Pokud se dodrží gentlemanská dohoda o poměrném stavu, předpokládám, že bychom měli nárok na dva místopředsedy,“ dodal Sobotka.

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová přitom senátory v Otázkách Václava Moravce vyzvala, aby byli ve snižování ještě razantnější. Podle stávajícího předsedy Sobotky je to však vzhledem k početné agendě spíš nereálné. „Já říkám, že ta číslovka může být tři až čtyři. Můj názor není v této chvíli dominantní, počkejme na politickou dohodu,“ uvedl šéf Senátu.

Škatulata, hejbejte se - místopředsednická křesla v Senátu

Po volbách v roce 2006, v nichž ODS také získala 41 senátorů, měli občanští demokraté kromě předsedy dva místopředsedy, ČSSD a KDU-ČSL po jednom, tehdejší osmičlenný Klub otevřené demokracie (nyní Klub TOP 09 a Starostové) žádného. ČSSD ale tehdy měla pouze 12 senátorů a KDU-ČSL o jednoho méně, zatímco ODS jich bude mít 25 a lidovci pravděpodobně šest s Miluší Horskou (za hnutí Nestraníci). Klub TOP 09 a Starostové má jistých pět členů, vzhledem k postoji KDU-ČSL, která požaduje místopředsednické křeslo pro Petra Pitharta, se nechce vzdát předem místa v nejužším vedení horní komory. Zcela vyloučena není ani možnost, že by ve vedení horní komory měli zastoupení jen sociální a občanští demokraté.

Sobotka: Obstrukce mohou trvat i čtvrt roku

Sobotka v Interview ČT24 okomentoval i výrazné posílení sociální demokracie v horní komoře Parlamentu a možnost, že by blokovala některá vládní opatření. Podle Sobotky by totiž takový přístup kabinetu práci značně zkomplikoval. „Je tam X mechanismů, a pokud budou sociální demokracií využívány, tak obstrukce může trvat nikoli čtyři až pět týdnů, ale klidně dva až dva a půl měsíce. Poté musí návazně do deseti dnů daný předpis projednat sněmovna a patnáct dní má prezident. Ta doba může být tříměsíční,“ upozornil na případný obstrukční nástroj ČSSD Sobotka. Ministr financí Kalousek přitom hovořil „pouze“ o měsíčním zdržení.

„Fakticky by to znamenalo, že účinnost zákona by se musela posunout. Taková je ale demokracie a takové jsou výsledky voleb. Myslím si, že ministři měli počítat s tím, že jsou volby do Senátu a výsledky mohou být jiné,“ uzavřel Sobotka.

  • Milan Štěch autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1563/156249.jpg
  • Alena Gajdůšková autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/761/76022.jpg
  • Zdeněk Škromach autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2048/204706.jpg
  • Miroslava Němcová autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2048/204708.jpg
  • Přemysl Sobotka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2051/205029.jpg