V Polsku si piráti silnic lepí medem na značky aut listí

Varšava - Polští piráti silnic našli nový způsob, jak vyzrát na policii. Nyní, na podzim, lepí medem listí na poznávací značky svých aut, aby je nemohly vyfotit radary, napsal dnes Dziennik-Gazeta Prawna. Za takovou úpravu poznávací značky policisté mohou v Polsku řidičům dát pokutu od 50 do 100 zlotých (od 311 do 623 korun), řidiči ale nedostanou žádné trestné body, kterých v Polsku hříšníci mohou za rok nasbírat nejvýše čtyřiadvacet.

Mluvčí policejního ředitelství Mariusz Sokolowski připomněl, že muži zákona mohou zjistit, kdo jel rychleji, než je povoleno, i když poznávací značku není vidět. Radar může přečíst číslo registrace z nálepky, kterou mají auta v Polsku na čelním skle. „Pak neukázněný řidič dostane dvojitou pokutu: za zakrývání poznávací značky a za překročení povolené rychlosti,“ uvedl Sokolowski.

Vynalézavost polských řidičů co do obcházení předpisů nezná mezí. Nastavují si dokonce stěrače tak, aby jeden z nich zakrýval nálepku, která by je mohla prozradit.

Polské silnice patří k nejnebezpečnějším v Evropské unii. Může za to notorické nedodržování pravidel a špatný stav komunikací i aut, která po nich jezdí. V přepočtu na milion obyvatel loni na polských silnicích podle údajů Evropské komise zahynulo 120 lidí.