Špidla: Na politice mne zajímá politika sama

Praha – Někdejší český premiér a eurokomisař Vladimír Špidla sice neuspěl v právě uplynulých senátních volbách, kde za ČSSD kandidoval na Českokrumlovsku, z veřejného života ale odejít nehodlá. Na umění vládnutí jej podle jeho vlastních slov zajímá politika sama a dál se chce věnovat především sociální politice, podílet by se chtěl například na důchodové reformě. O křeslo šéfa ČSSD ale usilovat nebude. Uvedl to v Hyde Parku na ČT24.

„V politice se angažovat chci a chci se angažovat především v sociální politice, protože tady mám zkušenosti a znalosti, o kterých si myslím, že je hned tak někdo nemá,“ řekl bývalý eurokomisař pro zaměstnanost a sociální politiku v Hyde Parku ČT24. „To, co mě zajímá na politice, je politika sama. Mě zajímá, jakým způsobem bude vypadat příští důchodový systém, což bude mít naprosto zásadní důsledky na miliony lidí. V tomto směru jsem člověk, který je kvalifikovaný a chce udělat něco pořádného, protože má představu o tom, co je dobré.“

Lídr? Sobotka, Hašek, Kajnar, Dienstbier, Zimola, Onderka,…

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)

O post šéfa sociální demokracie ale Špidla usilovat nehodlá, na nadcházejícím sjezdu strany očekává generační obměnu. „Stejně jako Jiří Paroubek jsem zakladatelem sociální demokracie a myslím si, že zakladatelská generace již pomalu odchází,“ řekl. Nouze o možného předsedu sociální demokracie ale podle něj není.

„Když se podívám na sociální demokracii a na případné kandidáty, jsem vysloveně spokojený. Je tam Sobotka, Hašek a ze širšího výběru ostravský Kajnar, Jiří Dienstbier v Praze, zajímavý Jiří Zimola v jižních Čechách, Roman Onderka v Brně. My máme na výběr, a kdokoliv, kdo bude zvolen, to zvládne,“ uvedl Špidla. Sám podle vlastních slov ještě není rozhodnutý, zda se vysloví pro úřadujícího předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku, nebo šéfa Asociace krajů ČR Michala Haška. Rozhodující je podle něj podoba základní politiky strany, která ze sjezdu vzejde. „Politika si vybírá své vůdce,“ dodal.

Vladimír Špidla o Jiřím Paroubkovi:

"Jiří Paroubek se podle mě v první fázi, kdy převzal vládu po Grossovi, ukázal jako výborný krizový manažer a jeho výsledek ve volbách byl nečekaný a velmi dobrý. V dalším období se mu ale nepodařilo najít dobrou strategii; v konfrontační strategii vytvořil situaci, že bychom museli vyhrát absolutní většinou, a to nebylo možné. V poměrném systému musíte mít koaliční potenciál a konfrontační strategie ho zbavila možných spojenců.

Jiří Paroubek nás do určité míry dostal do izolace a do situace, že jsme sice mohli po libosti vyhrávat, ale nikdy jsme nebyli schopni zvítězit, to znamená dosáhnout rozhodujícího vlivu. Jako řada velkých lidí má nepochybné schopnosti, jeho taktika a strategie byly v prvním období dobré a pak už se míjely účinkem."

Špidla nekončí - chce do škol i na pulty knihkupectví

Neúspěch ve víkendovém druhém kole senátních voleb si Špidla vysvětluje mimo jiné nedostatečnou zakotveností v regionu. Na Českokrumlovsku se utkal s obhajujícím senátorem Tomášem Jirsou z ODS, který vyhrál se ziskem 54,71 procenta. „Fakt je, že Tomáš Jirsa měl velmi dobré výsledky v oblasti Vltavotýnska, Hluboké a v pásu kolem Budějovic. Já je měl spíš ve venkovštějších oblastech. Soupeř byl lépe zakotven do regionu, tři měsíce kampaně nestačily. Nejsem přece jen z Krumlova, přišel jsem z Jindřichova Hradce, čili z jiného regionu. To bylo velmi důležité,“ zhodnotil Špidla výsledek voleb.

„Nevyhrál jsem tyto senátní volby, druhá věc je, že když jsem byl předsedou strany, tak jsme zvítězili ve volbách s největším odstupem před ODS. Jsou to úspěchy, neúspěchy a současně velké zkušenosti,“ uvedl. Vedle zatím nespecifikovaného politického života se bývalý premiér chystá věnovat psaní a přednášení na vysokých školách.