Dnes se rozhodne o stávce odborářů

Praha - Premiér Petr Nečas se ráno sejde s odboráři a schůzka rozhodne, jestli odbory vstoupí do stávky, nebo ne. Jednat budou o tom, jakým způsobem bude vláda řešit snižování mzdových prostředků ve státní a veřejné správě. Ani vláda ani odbory nechtějí však ze svých požadavků na snižování platů státních zaměstnanců ustoupit. Po skončení jednání odvysílá v 10:15 hod. stanice ČT24 živě tiskovou konferenci premiéra Petra Nečase.

Odborářům se nelíbí návrh ministerstva práce a sociálních věcí, podle kterého se má rozšířit možnost zavedení pásmového odměňování ve většině oblastí státní správy. Nečasův kabinet však na tomto snížení platů státních zaměstnanců trvá. Odbory ale tvrdí, že snížení platů může být u řady profesí až o třicet procent - tedy likvidační.

Kvůli neshodám tak odbory vyhlásily stávkovou pohotovost, a to krátce před komunálními a senátními volbami jedenáctého října. Jejich zástupci trvají na tom, že současný systém je plně funkční a není třeba ho měnit. „Za ty dopady a důsledky, které to bude mít, taková úspora nestojí,“ konstatuje předsedkyně Odborového svazu státních orgánů a organizací Alena Vondrová. Odborářům také vadí to, že podle svých slov neměli možnost dát pozměňovací návrhy k novele zákoníku práce dřív, než ho vláda poslala k prvnímu čtení do sněmovny.

Premiér bude jednat s odboráři o platech (zdroj: ČT24)

Ke sblížení stanovisek nepřispělo ani pondělní jednání mezi ministrem práce a sociálních věcí Jaromírem Drábkem a zástupci odborů sdružujících zaměstnance ve státní a veřejné správě. Obě strany totiž setrvaly na svých stanoviscích.