Nejvíce menších nehod je v Praze

Praha - Za prvních devět letošních měsíců havarovalo v Praze nejvíce řidičů, ale z hlediska závažnosti dopravních nehod patří hlavní město k nejbezpečnějším regionům. Na předních místech co do počtu tragických nehod naopak stojí Jihočeský a Zlínský kraj, kde je i nejvyšší procento nehod zaviněných pod vlivem alkoholu. Vyplývá to z policejních statistik a statistik ČSOB Pojišťovny. Ve Zlínském kraji pil před jízdou každý pátý viník dopravní nehody.

Policie vyšetřovala v Česku od ledna do září 55 550 nehod, z toho čtvrtina se stala v Praze. Z tohoto počtu ale bylo v metropoli jen 18 smrtelných úrazů. Pravděpodobnost úmrtí se tak rovná 0,13 na každých sto nehod, naproti tomu v Pardubickém kraji byla pravděpodobnost čtrnáctkrát, ve Zlínském kraji patnáctkrát a v Jihočeském kraji dokonce devatenáctkrát vyšší, uvedl mluvčí pojišťovny Petr Milata. Podle něj je na tom v této souvislosti relativně dobře vedle Prahy i Liberecký kraj.

Pod vlivem alkoholu loni policie zjistila v Praze jen čtyři procenta takových nehod, naproti tomu ve Zlínském kraji pil před jízdou každý pátý viník nehody a v Jihočeském, Jihomoravském kraji a na Vysočině to bylo asi 15 procent motoristů z těch, kteří havarovali.

Výsledky policejních statistik potvrdil i ředitel odboru řízení produktů neživotního pojištění ČSOB Pojišťovny Jaroslav Král. Podle něj je u řidičů z Prahy riziko, že zaviní nehodu, zhruba dvakrát vyšší, než je u průměru řidičů za celou republiku. Podle Krále jde ve většině případů o poměrně banální plechové škody, které se obejdou bez zranění. Naopak nejvyšší podíl škod na zdraví pojišťovna zaznamenala u nehod řidičů z Královéhradeckého, Jihočeského a Pardubického kraje.

Oběti nehod kvůli alkoholu
Zdroj: ČT24/Ministerstvo dopravy
Vydáno pod