Návrh na obnovu procesu s Kajínkem má řešit opět plzeňský soudce

Plzeň - Povolením obnovy procesu s doživotně odsouzeným vrahem Jiřím Kajínkem se bude i nadále zabývat plzeňský soudce Tomáš Bouček. Sám se sice letos v září z případu vyloučil, vrchní soud ale rozhodl, že mu kauza zůstane. Veřejné zasedání zatím nařízeno není. Proti vyloučení Boučka se ohradil Kajínkův advokát Tomáš Zejda, jehož stížnosti vrchní soud vyhověl.

Bouček byl už v roce 2004 v čele senátu, který zamítl první návrh na povolení obnovy procesu. Žádost tehdy podali další Kajínkovi advokáti Kolja Kubíček a Klára Slámová. Kvůli jejich stížnosti pak pražský vrchní soud nařídil návrh znovu projednat. I v březnu 2006 senát vedený Boučkem návrh zamítl, o čtvrt roku později toto rozhodnutí vrchní soud potvrdil.

Krajský soud v Plzni Kajínkovi 23. června 1998 uložil doživotní trest kvůli dvojnásobné nájemné vraždě podnikatele Štefana Jandy a jeho bodyguarda Juliána Pokoše a pokusu o vraždu. Podle informací Práva chtějí Kajínek a jeho advokát dokázat, že Pokoše nemohl v osudný květnový den roku 1993 zastřelit.

Tvrzení vychází ze zprávy experta na klinickou psychologii, podle níž musel vrah při zastřelení Pokoše otevřít dveře od auta, v němž bodyguard seděl, a tedy nechat na klice otisky prstů. Podle svědků prý střelec neměl rukavice, údajně viděli na jeho ruce prsten i zlatý řetízek. Na dveřích auta policie podle nynějšího návrhu na obnovu řízení žádný otisk prstu patřící Kajínkovi nenašla.